Aluevaaleissa asiantuntemus oli jälleen valttia: Lääkärikollegat Ari Mönttinen ja Kaarina Järvenpää uusivat paikkansa Länsi-Uudellamaalla
15.4.2025 klo 17:27
Politiikka
Samuli Rissanen

Espoolainen lääkäri, kaupunginvaltuutettu Kaarina Järvenpää ja lohjalainen terveyskeskuslääkäri Ari Mönttinen ovat tehneet yhteistyötä neljä vuotta Länsi-Uudenmaan aluevaltuustossa ja nyt työ jatkuu toiset neljä vuotta. (Kuva: Samuli Rissanen)
Kristillisdemokraattien ääniharava Länsi-Uudellamaalla oli jälleen kerran lohjalainen terveyskeskuslääkäri Ari Mönttinen, joka keräsi 1646 ääntä. Espoolainen kollega Kaarina Järvenpää uusi niin ikään paikkansa. Kaksikosta tuli näissä vaaleissa kolmen kopla, kun kansanedustaja Mika Poutala otti niin ikään aluevaltuutetun paikan.
Aluevaaleissa lääkärit ja hoitajat ovat kovaa valuuttaa, sillä asiantuntemukseen eivät luota ainoastaan äänestäjät vaan myös aluevaltuutustojen muut jäsenet.
Kristillisdemokraattien riveissäkin lääkäreitä ja hoitajia oli ehdokkaina aluevaaleissa runsaasti. Läpimenijöiden joukossa on monta päivänpolitiikastakin tunnettua nimeä kuten konkarikansanedustaja Päivi Räsänen, joka uusi paikkansa Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Niin ikään lääkärikansanedustajana tunnettu Sari Tanus otti paikkansa Pirkanmaan hyvinvointialueella. TV:n asiantuntijalääkärinäkin tunnetuksi tullut lastenlääkäri Tiina Tuomela puolestaan uusi paikkansa Vantaa-Keravan hyvinvointialueen valtuustoon.
Länsi-Uudellamaalla kristillisdemokraattien kolmesta aluevaltuutetusta kaksi, terveyskeskuslääkäri Ari Mönttinen ja hänen espoolainen kollegansa Kaarina Järvenpää ovat harjoitelleet tiimityöskentelyä hyvinvointialueen valtuustossa jo yhden kauden. Trion kolmas jäsen, kansanedustaja ja kesäkuussa ministeripestin vastaanottava Mika Poutala oli viime kaudella varavaltuutettu, mutta nousi nyt valtuustoon Järvenpään tavoin Mönttisen vanavedessä.
– Mönttinen on tämän trion ääniharava, Kaarina Järvenpää kehuu kollegaansa, joka keräsi näissä vaaleissa 1646 ääntä.
Espoolaisten Poutalan (1460 ääntä) ja Järvenpään (1136 ääntä) tulokset eivät ole kaukana, mutta poikkeuksellisen Mönttisen äänisaalista tekee se, että hänen kotipaikkansa on Lohja. Vihdissä terveyskeskuslääkärinä työskentelevä Mönttinen kerää muhkean äänipottinsa suurimmaksi osaksi Lohjan ja Vihdin äänestäjiltä.
Mönttinen nousi suurinpiirtein tuntemattomuudesta Lohjan äänikuninkaaksi 2021.
Hän nousi suurinpiirtein tuntemattomuudesta Lohjan äänikuninkaaksi 2021. Vaikka Mönttisen ura politiikassa alkoi vasta aluevaaleista neljä vuotta sitten, taival terveydenhuollossa on pitkä: 30 vuotta terveyskeskuslääkärinä sekä Vihdissä että Lohjalla.
– Olen asunutkin vuorotellen molemmissa kunnissa, hän kertoo.
Mönttinen on sen jälkeen ollut ehdolla niin eduskunta- kuin eurovaaleissakin. Hän luottaa, että kun tasaisin väliajoin kampanjoi, niin pysyy myös ihmisten mielissä. Tämänkertaista tulostaan hän pitää silti hienoisena yllätyksenä, sillä Mönttinen sairasteli kaikkein kiivaimpana kampanja-aikana eikä päässyt turuille ja toreille entiseen tahtiin.

Ari Mönttinen ja KD:n Uudenmaan kansanedustaja ja tuleva ministeri Mika Poutala oli vaali-iltana Ajatushautomo kompassin ja KD Svenskan puheenjohtajan Annika Lyytikäisen haastateltavana. (Kuva: Samuli Rissanen)
Mutta ovatko aluevaalit leimallisesti terveydenhoitoalan ammattilaisten vaalit?
Mönttisen mukaan aluevaaleissa äänestäjät todellakin luottavat asiantuntemukseen.
– Näköjään on niin ja onneksi on niin. Asiantuntemuksesta on paljon hyötyä tehtävässä. Olen myös huomannut, että muiden aluevaltuustoissa vaikuttavien poliitikkojen piirissä terveydenhuollon työntekijää kuunnellaan ja osaamista arvostetaan.
– Se on johtanut siihen, että esimerkiksi kristillisdemokraattien ryhmällä on ollut selkeästi suurempi painoarvo kuin mitä valtuustopaikat edellyttäisivät, hän sanoo.
Kaarina Järvenpää on samoilla linjoilla. Järvenpää kertoo, että hänenkin äänestäjissään on niitä, jotka äänestävät häntä aluevaaleissa vaikka kuntavaaleissa ääni menisikin toiselle henkilölle. Järvenpää keräsi liki tuplasti enemmän ääniä aluevaaleissa, mutta hänet valittiin selkeällä marginaalilla myös Espoon kaupunginvaltuustoon.
Kristillisdemokraatit saivat aluevaaleissa 4,8 prosentin kannatuksen ja 62 valtuutetun paikkaa.
Länsi-Uusimaa on hyvinvointialueiden joukossa hyvässä tilanteessa, sillä talous on kunnossa eikä äkkijarrutuksiin ole ollut tarvetta. Mönttinen ja Järvenpää pitävät tärkeänä, että tilanne myös pysyy hyvänä, ja jos mahdollista, palvelut entisestään paranevat.
– Olemme pyrkineet huolehtimaan niistä palveluista, joiden hyödyllisyydestä on näyttöä. Uskon, että meidän tuleva kausi on sekä laadullisesti että myös talouden suhteen huomattavasti helpompi kuin mitä käynnistysvaihe oli, Mönttinen sanoo.
Kristillisdemokraatit saivat aluevaaleissa 4,8 prosentin kannatuksen ja 62 valtuutetun paikkaa. Lisäystä edellisiin, vuoden 2021 vaaleihin kertyi 0,6 prosenttiyksikköä ja viisi paikkaa. Lisäpaikka tuli Etelä-Karjalaan, Etelä-Pohjanmaalle, Kainuun ja Länsi-Uudenmaan sekä Pohjois-Savon alueelle. Pohjanmaan aluevaltuustoon kristillisdemokraatit saivat kaksi lisäpaikkaa.
Yksi paikka menetettiin Satakunnassa ja niin ikään yksi Päijät-Hämeessä sekä Itä-Uudellamaalla. Kaiken kaikkiaan Kristillisdemokraatit keräsi aluevaaleissa 94 578 ääntä.