”Tarvitsemme rukousta kipeämmin kuin koskaan” – Jeesus-marssille puhunut Sari Essayah kehottaa pitämään ilosanomaa esillä myös arjessa

1.5.2025 klo 14:07 Politiikka Samuli Rissanen

– Jeesus-marssi ei ole protesti eikä ketään vastaan. Siinä marssitaan sen vuoksi, että haluamme kertoa ilosanomaa Jeesuksesta, kristillisdemokraattien puheenjohtaja, ministeri Sari Essayah muistuttaa.

Yhteiskristillisellä Jeesus-marssilla puhunut Sari Essayah halusi muistuttaa, että suomalainen yhteiskunta on rakentunut kristillisille arvoille. Helsingin Kampissa vappupäivänä puhunut Essayah siteerasi kuulijoille jalkaväen kenraali Adolf Ehrnroothia: Kansa, joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttä eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuuttaan.

– Nämä sanat pitävät edelleen paikkansa. Kristinuskolla on ollut vankkumaton asema suomalaisessa yhteiskunnassa ja kristinusko on vahvasti läsnä historiassamme, kulttuurissamme ja arvoissamme. Se on muovannut yhteiskuntaamme, oikeuskäsitystämme ja tapaa, jolla me kohtelemme toisiamme.

– Vapaus, rehellisyys, oikeudenmukaisuus ja suoraselkäisyys ovat kaikki niitä hyviä hedelmiä, joita Raamattu ja kristillinen usko ovat meidän sydämen sopukoihin istuttaneet, Essayah sanoi.

Sari Essayah pääsi kuvaan yhdessä One way missionin Henna Karjalaisen ja evankelista Arto Boan kanssa. (Kuva: Samuli Rissanen)

Hän muistutti, että kristillisellä arvoille perustuu myös koko länsimaisen maailman kehitys ihmisoikeuksien, oikeusvaltiokäsityksen ja demokratian myötä.

– Me saamme paljosta kiittää edesmenneitä sukupolvia, jotka viljelyn ja varjellun hengessä rakensivat isänmaata. Kristilliset arvot ja ihmiskäsitys sekä rukous ovat tuottaneet meidän maallemme ja kansallemme valtavan paljon näkyvää ja näkymätöntä. Sen varaan maatamme on rukouksin kannettu niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.

On aika uskomatonta, että Händelin Messias-oratoriota ei saisi esittää peruskoulun barokkikonsertissa tai pääsiäisen sanoma pitäisi typistää pupuihin ja tipuihin.

Essayah mukaan pitävää ja kestävää perustaa tarvitaan siksikin, että epävarmuus, epätietoisuus ja yllätykset ovat lisääntyneet viimeisten vuosien aikana. Arvoista tinkiminen on johtanut suuriin muutoksiin.

– Matto toisensa jälkeen on vedetty jalkojemme alta. Murtumattomina pidetyt muurit ovat murtuneet, rikkomattomana pidetty rauha on rikottu ja naamarit on riisuttu. Sodat ja inhorealistinen valtapeli ovat vyöryneet olohuoneisiimme.

– Kautta aikojen perustavanlaatuisina totuuksina pitämiämme asioita ja arvoja kyseenalaistetaan ja yritetään romuttaa. Ollaan valmiita sensuroimaan ja jopa hävittämään perinteet ja kulttuuri. On aika uskomatonta, että Händelin Messias-oratoriota ei saisi esittää peruskoulun barokkikonsertissa tai pääsiäisen sanoma pitäisi typistää pupuihin ja tipuihin.

Essayah muistutti, että vaikka arvot ja käsitteet oikeasta ja väärästä ovat suhteellistuneet eikä objektiivisia totuuksia uskota enää olevan, niin silti ihminen ei ole muuttunut miksikään. Edelleen kaipaamme vastauksia kysymyksiimme.

Essayahin mukaan vastaukset ovat ikiaikaisia.

– Todellisia vastauksia me löydämme aina, kun käännymme Jumalan ja hänen sanansa puoleen. Toivo, luottamus ja kiitollisuus löytyy ristiinnaulitun ja ylösnousseen miehen sanomasta. Sieltä löytyy arvo ja merkitys elämälle, syy olemassaololle ja tulevaisuuden toivo.

Essayah muistutti, että Jeesus-marssin alkuperäinen tarkoitus ja tehtävä on rukoilla kaupungin ja kansakunnan puolesta.

–  Ja se on edelleen ajankohtainen tänäkin päivänä. Tämä kansakunta tarvitsee rukousta kenties kipeämmin kuin koskaan ennen. Kristittyinä kannamme vapun juhlinnan keskellä ja huomisesta eteenpäin jälleen arkipuuhissamme rukouksessa ja ylistyksessä Suomea Jumalan eteen.

– Haluamme arjessamme tuoda evankeliumin sanoman näkyviin eri puolilla Suomea ja myöskin oman elämämme kautta luottaen Jumalaan ja hänen hyvään tahtoonsa.

Ylös