Sota voisi päättyä ja tulitaukoon päästäisiin, jos Hamas vapauttaisi panttivangit ja se riisuttaisiin aseista, Peter Östman sanoo

23.5.2025 klo 22:06 Politiikka Samuli Rissanen

Peter Östman kysyi ulkoministeri Elina Valtoselta, millä tavalla Suomi ja kansainvälinen yhteisö voisivat lakkauttaa Hamasin toiminnan paremmalla tavalla ja metodeilla kuin Israel.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että terroristijärjestö Hamas aloitti sodan 7. lokakuuta 2023. Järjestön tavoitteena on edelleen tuhota Israelin valtio. Sota voisi Östmanin mukaan päättyä ja tulitaukoon päästäisiin, jos Hamas edes vapauttaisi panttivankeja ja se riisuttaisiin aseista.

– Joidenkin mielestä Palestiinan tunnustamisen pitäisi tapahtua nyt, mutta on kuitenkin olemassa kriteerejä, joiden tulisi täyttyä ennen tunnustamista: panttivangit vapaiksi, pysyvä ja kestävä tulitauko, rauhansopimus hallinnosta, joka ei koostuisi terroristeista, ja kaikkien arabimaiden tulee myös tunnustaa Israelin ja juutalaisten oikeus omaan maahan.

Hamas on terroristijärjestö ja se pitäisi riisua aseista.

– Olen tulkinnut, että olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että Hamas on terroristijärjestö ja että se pitäisi riisua aseista. Millä tavalla Suomi ja kansainvälinen yhteisö voisivat lakkauttaa Hamasin toiminnan paremmalla tavalla ja metodeilla kuin Israel, jotta ei kuolisi niin paljon siviilejä ja saataisiin rauha alueelle, Östman kysyi.

Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan Östmanin esittämät kriteerit ovat hyviä.

– Nyt on selvää, että missään oloissa ei voi hyväksyä siviilien kollektiivista rankaisemista, siitä huolimatta, että terroristijärjestö tosiaan käyttää ihmiskilpiä taistelussaan ja kernaasti piiloutuu siviilijoukkoon, jolloin herkästikin siviiliuhreja syntyy. Se ei poista hyökkääjän vastuuta siitä, että siviiliuhreja pitää välttää, ja nyt kun puhutaan ihmisten näännyttämisestä, siitä, että Israel on kahden kuukauden ajan saartanut aluetta, niin toimi on täysin ylimitoitettu.

– Terroristijärjestöistä päästään parhaiten eroon tietysti siten, että ihmisillä on toivoa tulevasta, ja ennen muuta tässä Lähi-idän ratkaisussa on hyvin pitkälti kyse myös siitä, minkälainen sopimus saataisiin Iranin kanssa aikaiseksi, Valtonen sanoi.

Ylös