Puoluegallupit on otettava vakavasti

6.11.2014 klo 18:23 Kolumnit Mikko Rekimies

Puoluegallupit ja mielipidetiedustelut ovat suurta poliittista näytelmää. Siitä huolimatta meidän pitää ottaa gallupit vakavasti. Halusimme tai emme, gallupit ja kannatuslukemat ohjaavat kansalaisten äänestyskäyttäytymistä. Äänestäjillä tuppaa olemaan halu olla voittajan puolella.  Puolueen menestystä mittaavat kaksi asiaa: vaalitulokset ja vaalituloksia ohjaavat gallupit. Nyt kun puolueellamme ovat kannatuslukemat olleet viime kuukausina laskussa, meidän on entistä tarkemmin analysoitava kaikki toimintamme. Mitä olemme tehneet hyvin ja missä meillä on parannettavaa?

Puolueen ensi vuoden toimintasuunnitelmassa lukeekin: ”Puolueen toiminnan onnistumista seurataan jatkuvasti kannatuskyselyjen kautta. Taloustutkimus julkaisee joka kuukausi puoluekannatusmittauksen, jota seurataan tarkasti. Jos kannatuksessa tapahtuu muutoksia, puoluehallituksen ja puoluejohdon tulee ryhtyä toimenpiteisiin kannatuksen nostamiseksi.” Tämä työ pitää aloittaa jo nyt. Vain selvittämällä, mistä kannatuksemme nousu tai lasku johtuu, on mahdollisuus tietää, miten olemme onnistuneet tai epäonnistuneet esimerkiksi puolueen viestintästrategiassa, poliittisissa ulostuloissa ja toiminnan ohjaamisessa. Samalla on suunniteltava, mitä asioita tehdään jatkossa eri tavalla kuin ennen.

Tähän työhön tarvitaan nyt jokaista puolueen jäsentä ja aktiivia. Hyvänä esimerkkinä on viime kevään EU-vaalit, mihin lähdimme vielä muutama kuukausi ennen vaaleja kakkosella alkavista gallupeista, mutta saimme kentän ja ehdokkaiden upealla vaalityöllä yli viiden prosentin kannatuksen. Luotetaan itseemme ja voitetaan nytkin gallupit. Näytetään kaikille, mitä KD osaa ja mihin KD pystyy!

Ylös