Hallitusohjelman vastaisille hankkeille: EI

11.12.2014 klo 05:36 Kolumnit

Kun ääni katoaa flunssassa, voi kokea, miltä tuntuu, kun ei voi pitää puoliaan puheen avulla. Kyky puhuen ilmaista vaivattomasti omia ajatuksia on upea lahja. Puhekyvyn merkitykseen ja haavoittuvuuteen törmäsin, kun kävin ALS:ia sairastavan lähimmäisen luona sairauden viimeisinä viikkoina. Keskustelimme silmien liikettä hyödyntävän, teknisesti kömpelön puhesyntetisaattorin kautta. Kristillisdemokraatit toimivat pienten ja heikompien äänenä. Hallitusohjelmassa on kirjaus ”erityisen tärkeää on taata kolmannen sektorin toimintaedellytykset kaikkein heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden ja ryhmien elämänmahdollisuuksien tukijana.”   Kolmannella sektorilla toimii paljon kristillisestä arvoperustasta, lähimmäisen rakkauden, huolenpidon ja hoivan pohjalta työskenteleviä yhteisöjä, säätiöitä, yhdistyksiä ja järjestöjä.

Nyt kannattaa keskittyä pelihaittojen minimointiin sekä mainonnan ja käytön valvontaan

Huoli heräsi, kun mediasta tihkui tietoa, että hallitus suunnittelee kolmen suomalaisen peliyhteisön yhdistämistä yhdeksi. Kysymys, miten jatkossa voittoa tavoittelematonta työtä lähimmäisten parhaaksi rahoitetaan, on ilmeinen. Ohjelmassa on kirjaus: ”Nykyinen rahapelimonopolijärjestelmä säilytetään. Veikkausvoittovarojen käyttöön liittyvä jakosuhde-laki sekä nykyinen tuloutusjärjestelmä säilytetään.” Hallituksella työtä on paljon ja aikaa vähän. Hallitusohjelman vastaisiin hankkeisiin ei pidä lähteä. Olkaamme edunsaajien äänenä, vaikka sitten puhesyntetisaattorina: maltti on uudistelussa valttia. Suomalainen pelijärjestelmä on EU:ssa punnittu. Nyt kannattaa keskittyä pelihaittojen minimointiin sekä mainonnan ja käytön valvontaan, eikä murtaa toimivaa kolmen monopolia EU:ta syleilevään, kilpailulle yhä avoimempaan suuntaan.

Ylös