“Kuutteja on välttämätöntä seurata”

11.1.2015 klo 16:20 Kotimaa Kristiina Kunnas

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela muistuttaa, että äärimmäisen uhanalaisen saimaannorpan poikasia on voitava seurata.

Etelä-Savon ely-keskus on kieltänyt kuuttien radiolähetinseurannan, kertoi STT aiemmin tällä viikolla. Ely-keskuksen mukaan radiolähettimet saattavat lisätä kuuttien riskiä jäädä kiinni kalaverkkoihin.

– Onneksi GPS-lähettimiä voidaan käyttää edelleen, toteaa suojelubiologi Jouni Koskela.

– Niiden avulla kuutin liikkumisesta saadaan huomattavasti tarkempaa tietoa kuin aiemmin käytetyillä ’VHF-koiratutkalähettimillä’. Kuutin todennäköisyys jäädä kalaverkkoon kasvaa vähän myös GPS-lähettimestä johtuen.

Viime vuonna Koskela organisoi saimaannorppien pesänrakennusprojektin.

 

– Näin saamme kuitenkin välttämätöntä tietoa kuuttien elinpiirin laajuudesta. Suojelun kannalta on erittäin tarpeellista tietää, mitten kuutti liikkuu ja mitten se käyttäytyy ensimmäisenä kesänään vieroituksen jälkeen.

Jouni Koskela on paitsi suojelubiologi myös Kristillisdemokraattien Etelä-Savon piirin puheenjohtaja.

Viime talvena Koskela organisoi saimaannorppien pesänrakennusprojektin. Hän ja monet vapaaehtoiset rakensivat lukuisia apukinoksia Saimaalle. Lumettomana talvena kuutit olisivat olleet täysin suojattomia.

– Apukinosten ansiosta kuuteista jäi eloon yli 80 %. Lumettomina talvina jopa puolet kuuteista voi menehtyä, Koskela kertoo.

Ylös