Jouko Jääskeläinen: Sananvapauden lisäksi tietämystä uskonnoista lisättävä

12.1.2015 klo 14:27 Kotimaa

Pariisin terrori-iskut nostivat esiin sananvapauden tärkeyden demokratialle. – Oikeus satiirille on taattava, mutta tarvitsemme myös enemmän asiatietoa uskontoihin liittyen, sanoo Jouko Jääskeläinen.

– Mielikuvien sijaan meillä on nyt suuri tarve asialliselle, analysoivalle tiedolle niin islamista kuin eri uskonnoista ja niiden historiasta, juutalaisuudesta ja kristinuskostakin.

Jääskeläinen pitää uskontotietämyksen tasoa Euroopassakin nykyisellään hatarana.

– Mielikuville rakentuvien, ohi asian osuvien yleistysten sijaan tarvitsemme kipeästi todellisten asiantuntijoiden tarjoamaa tietoa ja näkemyksiä, jotka valottaisivat esimerkiksi islamin uskon ja valtion suhdetta erilaisissa yhteiskunnissa.

Tätäkin Jääskeläisen mukaan löytyy, muttei läheskään riittävästi.

– Hyvä esimerkki on Helsingin Sanomien muutama päivä sitten julkaisema haastattelu, jossa eri uskontokuntien edustajat valottivat sananvapauden ja arvojen välistä suhdetta omista lähtökohdistaan.

Samaan kategoriaan Jääskeläinen sen sijaan ei lue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön ajatusta Jumalaa koskevan maininnan poistamisesta uskonrauhaa koskevasta laista.

– Myös puheenjohtaja Soinin radiohaastattelussa ilmaisema kanta oli turhan pehmeä, liekö taustalla painanut oman puolueen edustajan aikanaan oikeudessa saama tuomio.

– Onneksi oikeusministeri korjasi ex-ministerin kannanoton, Niinistön melko masentavan ajatuksen osalta.

–Emmekö oikeasti pysty asialliseen keskusteluun näistä kysymyksistä, turvautumatta pilkkaamiseen? Jääskeläinen kummeksuu.

 

Ylös