Ilmastonmuutos iskee maailman vehnäntuotantoon

13.1.2015 klo 07:40 Uutiset

Ilmaston lämpeneminen voi jatkuessaan pienentää vehnän maailmankauppaa jopa neljänneksellä, esittää tiedelehti Nature Climate Change.

Viljasatojen ennakoidaan vähenevän suurimmassa osassa maailmaa, jos ilmaston lämpeneminen jatkuu.

Alueellisesti maailmanlaajuiseen yhteistutkimukseen osallistui suomalaistutkijoiden lisäksi tiedeyhteisöjä muunmuassa Saksasta, Ranskasta, Hollannista, Iso-Britanniasta, USAsta, Aasiasta sekä Etelä- ja Keski-Amerikasta.

Saatujen tulosten perusteella  maailman kokonaisvehnäntuotanto pienenisi noin kuusi prosenttia jokaista nousevaa lämpöastetta kohti. Tieto on huolestuttava, kun sitä suhteuttaa Kansainvälisen ilmastopaneelin, IPCC:n, tuoreeseen raporttiin. Sen mukaan maapallon keskilämpötila saattaa nousta jopa viisi celsiusastetta kuluvan vuosisadan loppuun mennessä.

Maailman kokonaisvehnäntuotanto pienenisi noin kuusi prosenttia jokaista nousevaa lämpöastetta kohti.

Tutkijat testasivat 30 erilaista vehnän satomallia ja vertasivat niitä kenttäkokeisiin, joissa kasvaukauden keskilämpötila vaihteli 15 ja 26-celsiusasteen välillä. Lämpötilan muutoksella kenttäkokeissa oli suuri vaikutus sadon vähenemiseen. Joissain tapauksissa satovähennys oli lämpenemisen seurauksena suurempi ja viileämpien olosuhteiden vaikutuksesta pienempi.

– Lisääntynyt satovaihtelu on taloudellisessa mielessä kriittinen tekijä, koska se voi heikentää alueellista ja maailmanlaajuista vehnän tarjontaa ja ruokaturvaa, mikä taas vahvistaa markkinoiden hintavaihtelua, tutkimukseen osallistunut professori Reimund Rötter toteaa.

 

Ylös