Yhdistyneissä vaalipiireissä ehdokkaan on ajateltava kotiseutunsa avarasti

16.1.2015 klo 13:02 Politiikka Samuli Rissanen

Vaalipiiriuudistus synnytti Savo-Karjalan ja Kaakkois-Suomen alueellisesti laajat vaalipiirit, mutta enemmistö ehdokkaista näyttää keskittävän kampanjansa omaan maakuntaansa.

Kristillisdemokraattien Savo-Karjalan eduskuntavaaliehdokas Sari Essayah’n tuntuman mukaan maakuntarajaa eivät ehdokkaat ole vielä kunnolla lähteneet haastamaan. Hänelle itselleen on luontaista kampanjoida molemmissa maakunnissa, sillä presidentinvaalit ja eurovaalit ovat opettaneet pitämään koko Suomea vaalipiirinä.

Nythän tätä opetellaan, mutta toivon, että muualta tulijat otetaan hyvin vastaan kaikkialla vaalipiirin alueella

– Itse olen aiemmissa vaaleissa kampanjoinut paljon juuri Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa, Lapinlahdelta kotoisin oleva Essayah kertoo.

Hänen mukaansa itäsuomalainen mentaliteetti yhdistää alueen ihmisiä. Maakuntakeskusten, Joensuun ja Kuopion, välillä on aina ollut tiettyä seutujen välistä kilpailua, mutta tämän hallituskauden aikana molemmat alueet kokevat joutuneensa paitsioon.

– Tältä alueelta halutaan ja tarvitaan nyt hyviä edunvalvojia kansanedustajiksi. Tämä tahtotila on näkynyt myös maakuntalehtien kirjoittelussa, Essayah kertoo.

Kaakkois-Suomessa maakuntarajat on kansanedustaja Sari Palmin mukaan ymmärretty väljästi. Esimerkiksi Kymen piiri on jo pitempään koostunut Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnista. Nyt mukaan tulee Etelä-Savo. Hän uskoo, että maakuntien rajat on helppo ylittää ehdokkaana myös Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.

– Nythän tätä opetellaan, mutta toivon, että muualta tulijat otetaan hyvin vastaan kaikkialla vaalipiirin alueella.

– Itsekin aion kampanjoida kaikkialla vaalipiirin alueella, kunhan kampanja-aika tulee.

Palmin mukaan yhteistyötä edistää se, että puolueella on yhteinen missio, Suomen eteen on tehtävä työtä ja alueillakin on yhteisiä intressejä. Reviiriajattelusta ei ainakaan vielä ole ollut nähtävissä merkkejä uudessa vaaliipiirissä. Sellainen ei Palmin mielestä kuuluisikaan demokraattisiin vaaleihin. Hän ei silti kiistä, etteikö kotiseudullakin olisi merkitystä. Todennäköisesti ehdokkaat keräävät eniten ääniäkin omilta kotikulmiltaan.

– Ne ovat silti kaksi eri asiaa: Mistä on kotoisin ja minkälaista Suomea haluaa rakentaa.

Ylös