Räsänen painotti uskonnonopetuksen tärkeyttä ristiriitojen ehkäisyssä

17.1.2015 klo 09:00 Kotimaa

Päivi Räsäsen mielestä oman uskonnon opetuksella ehkäistään sen väärinkäyttöä, keskinäisiä ennakkoluuloja ja leimaamista.

Sisäministeri Räsänen osallistui viime perjantaina keskustelutilaisuuteen, jonka järjesti juutalaisten, muslimien ja kristittyjen perustama USKOT-foorumi. Sen tavoitteena on kamppailla ääriliikkeitä vastaan kunkin omassa yhteisössä.

– Toivomme voivamme laajentaa yhteistyötä myös teidän kanssanne, jottei se mitä tapahtui Pariisissa, voisi tapahtua täällä, totesi Suomen Islamilaisen Neuvoston edustaja Abdoul-Majid Tahirou-Varjonen. Hän myös korosti sitä yhteisymmärryksen ilmapiiriä, jonka niin juutalaiset, kristityt kuin Suomessa asuvat 80 000 muslimia jakavat.

Eri uskontojen edustajien yhteinen intressi on etsiä keinoja siihen, että Suomessa voidaan elää ilman väkivallan uhkaa.

Vastauspuheenvuorossaan Räsänen painotti uskonnon opetuksen tärkeyttä sovinnollisuuden ja rauhanomaisen rinnakkainelon välineenä. Räsänen totesi tietämyksen omasta uskonnosta estävän sen väärinkäyttöä ja vähentävän keskinäisiä ennakkoluuloja ja muita uskontoja edustavien leimaamista.

Uskontojen tuntemus ja niiden ymmärrys on välttämätöntä. Niiden puute voi muutoin johtaa uskontojen väärinkäyttöön niiden omia arvoja vastaan, todettiin foorumissa.

Jo ennen Pariisin terrori-iskua sovitussa tapaamisessa korostuikin vuoropuhelun ja yhteistyön merkitys, jotka nähtiin parhaana ja välttämättömänä keinona eri kulttuurien turvalliselle rinnakkainelolle.

– Eri uskontojen edustajien yhteinen intressi on etsiä keinoja siihen, että Suomessa voidaan elää ilman väkivallan uhkaa. Sisäministeriön rooli Suomen turvallisuudesta vastaavana viranomaistoimijana on tässä tehtävässä keskeinen, todettiin foorumissa.

 

Ylös