”Iäkkäät ex-puheenjohtajat tekivät suurimman vaikutuksen”

21.1.2015 klo 11:40 Politiikka Kristiina Kunnas

Iäkkäät entiset puheenjohtajat tekivät suurimman vaikutuksen Minä, kristillisdemokraatti –kirjan kirjoittajaan Esa Erävaloon.

– Raino Westerholm on 95-vuotias mutta erittäin terävä. Hänen kotonaan olen aina kokenut tunteen, että täällä rukoillaan paljon. Esko Almgren on nyt 82-vuotias, mutta edelleen kaupunginvaltuutettuna Kotkassa. Hänellä on takanaan jo 50 vuotta kaupunginvaltuutettuna, mikä on ennätysmäisen pitkä aika.

Westerholm on puolueen ensimmäinen kansanedustaja. Puheenjohtajana hän toimi 1973–82. Myös Almgren oli kansanedustajana. Hänen puheenjohtajakautensa alkoi 1982 ja päättyi 1989.

– Almgren on aina hienosti tukenut puolueen nuorempia aktiiveja.

Eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Esa Erävalo kertoo, että henkilötarina-teos kiilasi ideologisen kirjan edelle. Sellaisen tekemistä on pohdittu puolueen parissa jo pitkään, ja ideaa kehitellään yhä.

Halusimme kertoa lukijalle, miten ihmiset aikanaan innostuivat mukaan politiikkaan, ja miksi juuri tähän puolueeseen.

– Ehdotus henkilötarinoiden kautta avautuvaan puoluemosaiikkiin tuli Kristillisdemokraattien kustannusyhtiön KD-Mediat Oy:n toimitusjohtajalta Ismo Portinilta.

Kirja tuli joulun alla markkinoille.

– Halusimme kertoa lukijalle, miten ihmiset aikanaan innostuivat mukaan politiikkaan, ja miksi juuri tähän puolueeseen. Jokaisella haastatellulla on erilainen tausta. Juuri se tekee tarinakirjasta kiinnostavan, Erävalo muistuttaa.

– Kaikki ovat halunneet kristittyinä vaikuttaa yhteiskunnassa. Samaten heitä yhdistää se, että jokaista joku on kutsunut mukaan, hän jatkaa.

– Kirjaa kirjoittaessani jäi hyvä kuva porukasta, joka on sympaattista ja empaattista väkeä. Puolueessa on erittäin fiksuja, osaavia nuoria.

Esa Erävalo on toiminut jo yli 25 vuotta puolueessa. Hän oli pitkään KD-lehden päätoimittaja. 2009–2014 hän työskenteli Euroopan parlamentissa Sari Essayah’n avustajana ja on nyt eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri sekä KD-lehden toimittaja. Hän on ehdokkaana kevään eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä.

Myös Erävalo kannustaa uusia mukaan.

– Sinä, joka koet yhteiskunnallisen vastuun omassä elämässäsi tärkeäksi, tule mukaan vaikuttamaan politiikassa. Sekään, että on aktiivisesti mukana seurakuntaelämässä ei mitenkään poissulje sitä, että olisi politiikassa vaikuttamassa.

Ylös