Leena Mantere: Lahden plussatulos vaati hikeä ja kyyneleitä

23.1.2015 klo 12:44 Kotimaa Kristiina Kunnas

Lahden kaupungin tulos ylti reilusti plussalle. Se oli kovan työn takana, eikä jatkossa helpota yhtään. Näin sanoo KD-kaupunginvaltuutettu Leena Mantere.

– Suuren työn takana tämä oli, Leena Mantere muistuttaa.

– Tosin ei helppoja valtuustokausia ole ollut ennenkään, toteaa neljännen kauden lahtelaisvaltuutettu.

Se, että tulos näyttää nyt paremmalta kuin pelättiin, on hyvä asia. Henkseleitä ei voi silti paukuttaa.

Mantere huomauttaa, että vaikka Lahden kaupungin tulos nyt saatiin 18 miljoonaa plussalle, ei edelleenkään ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin talouden ankara tasapainottaminen. Tilikauden ylijäämän pitäisi kaupungin talousjohdon mukaan olla keskimäärin 25 miljoonaa euroa vuodessa, jotta investoinnitkin pystyttäisiin toteuttamaan.

Lahti on jatkuvasti menettänyt valtionosuuksia, Mantereen mukaan lähes 30 miljoonaa euroa.

– Se, että tulos näyttää nyt paremmalta kuin pelättiin, on hyvä asia. Henkseleitä ei voi silti paukuttaa. Meillä on hirveän kova investointipaine taustalla, ja siitä ollaan jäämässä jälkeen. Samalla koko veroaste on pidettävä kohtuullisena, alueen työllisyydestä ja kilpailukyvystä pidettävä huoli ja peruspalvelut järjestettävä.

Mantere kertoo, että taustalla ovat onnistuneet yt-neuvottelut.

– Jos nyt yyteistä koskaan niin voi sanoa. Joka tapauksessa ne käytiin henkilöstön kanssa yhdessä ja hyvin rakentavassa hengessä. Ne perustuivat paljolti sisäisiin siirtoihin ja luonnolliseen vaihtuvuuteen.

– Kyllä se kirpaisee, että vähemmällä henkilöstöllö pitää samat työt saada tehdyksi. Se vain on tämän ajan henki.  Rakenteelliset uudistukset toimintatavoissa ja kaikissa palveluverkoissa ovat sopeuttamistarpeen yksi osa, Mantere kertoo.

Leena Mantereella on pitkä kouluttajan tausta sekä yritysmaailmassa että puolueessa. Hän toimi Kristillisdemokraattien  kenttä- ja koulutuspäällikkönä usean vuoden ajan.

Lahden kaupunginvaltuustossa hänellä on mielekkäät näköala- ja vaikuttamispaikat työllisyys- ja nuorisotakuutoimikunnassa. Lisäksi hän kuuluu Päijät-Hämeen maakuntaliiton hallitukseen.

– Poliittisten ryhmien välinen yhteistyö tällä valtuustokaudella on ollut kovinkin haasteellista, Mantere tunnustaa.

– Kun tähän talouden tasapainottamiseen on sitouduttu, niin kyllä on hikeä ja kyyneleitä jouduttu vuodattamaan.

Ylös