Ikäpuku hengästytti, hidastutti, vei kuulon ja hämärti näön

27.1.2015 klo 15:59 Kotimaa Samuli Rissanen

Kansanedustajista rohkeimmat pukivat ylleen AgeManin.

Kokoomuksen kansanedustajan, Pauli Kiurun, meno näyttää kutakuinkin normaalilta. Hoikassa kunnossa olevasta entisestä huippu-urheilijasta ei edes huomaa, että päällä on 22 kiloa ylimääräistä painoa sekä lisäksi käsissä ja jaloissa liikerajoittimet.

Kuuletkos sinä mitään?! Ymmärrätkö mitään?!

Entisen huipputriathlonistin keuhkoja ei kivistä edes rintakehän päälle asetettu paksu panssari. Ainoastaan näköä haittaa silmien eteen vedetty keltainen pleksilasi ja kuuloa heikentävät suojaimet. Kansanedustaja on puettu AgeMan-ikäpukuun, joka vanhentaa ja heikentää Kiurun aisteja ja liikkuvuutta useilla kymmenillä vuosilla.

– Kuuletkos sinä mitään?! Ymmärrätkö mitään?!, kiusoittelevat kollegat vieressä, kun Kiuru puhuu, mutta ei oikein kykene parhaalla mahdollisella tavalla ottamaan osaa keskusteluun.

Kiurulle toistetaan kysymys, että pystyisikö mies juoksemaan maratonin näissä vetimissä.

– Kyllä pystyisin, mutta toimitsijat varmaankin olisivat jo poistuneet paikalta, kun ehtisin maaliin, hän sanoo.

Seuraavaksi pukua kokeilee Kristillisdemokraattien kansanedustaja Leena Rauhala. Meno sujuu mallikkaasti tasaisella, mutta portaissa Rauhalan on jo pakko vetää henkeä. Panssari painaa keuhkoja. Rauhala selviää kuitenkin hyvin kolmannesta haasteesta, tuoliin istumisesta ja nousemista, ilman käsien tukea.

– Olen treenannut tätä aikaisemmin, kun polveni jouduttiin leikkamaan, Rauhala paljastaa.

Ikäpuku-kokeilu oli hänen mukaansa mielenkiintoinen ja avartava kokemus, joka auttaa ymmärtämään vanhusten käytännön arkea entistä paremmin.

– Ja harvoin minulla on ollut kahta pukijaa auttamassa, hän veistelee.

Pukuhuoneesta kuuluu kuitenkin helpotuksen huokaus, kun painava panssari ja kiristävä korsetti on saatu karistettua yltä.

Ylös