Inhimillinen turvattomuus huipussaan Euroopassa

29.1.2015 klo 17:19 Kolumnit Mikko Kiuttu

Eurooppa elää tällä hetkellä eri ääriainesten ristitulessa. Erityisesti tietyt ihmisryhmät ympäri maanosaamme kokevat käsittämätöntä vihaa ja vainoa. Ovatko eurooppalaiset, tavalliset ihmiset kohtaamassa suurempaakin myllerrystä, jossa perinteisiä eurooppalaisia arvoja, kuten jakamatonta ihmisarvoa, uskonnon- ja mielipiteenvapautta loukataan terroriteoin?

Euroopan johtajat kokoontuivat viettämään tänään Auschwitzin raakuuksien muistopäivää Puolaan, jossa muistettiin natsien kuolemanleirin vapauttamista tasan 70 vuotta sitten. Auschwitzin keskitysleirillä tapettiin arviolta 1,1 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa juutalaisia. Kaiken kaikkiaan natsi-Saksan aikaisissa joukkomurhissa arvioidaan saaneensa surmansa jopa noin kuusi miljoonaa ihmistä.

Pariisissa tammikuun alussa ääri-islamistien tekemät siviiliuhreja vaativat terrori-iskut loivat pelkoa erityisesti koko Ranskaan. Erilaisten terroritekojen kohteeksi ovat joutuneet sen jälkeen muutkin maat, kuten Saksa ja Belgia. Monia suunniteltuja terrori-iskuja on tiiviin poliisi- ja tiedusteluyhteistyön seurauksena saatu myös estetyksi.

Myös äärivasemmiston radikalismi ja väkivaltaiset ryhmittymät ovat lisänneet kannatustaan.

Ajatuksia ravisutteleva oli myös Ranskan sisäministerin ilmoitus noin viikko satiirilehden toimitukseen tehdyn terrori-iskujen jälkeen: Ranska aikoo sijoittaa lähes 5000 turvallisuusjoukkojen jäsentä, poliisia ja sotilaita, suojelemaan maan 700:aa juutalaiskoulua. Huoli oli aiheellinen, olihan toistaiseksi selittämättömästä syystä islamistiterroristit iskenyt myös juutalaiseen kosher-kauppaan. Herää kysymys, miksi?

Samalla Pariisin kaltaiset terrori-iskut ovat koventaneet asenteita kaikkia muslimeja kohtaan äärioikeistolaisten keskuudessa. Heidän muukalaisvihamielinen toiminta on saanut jalansijaa huolestuttavasti niin Ranskassa, Saksassa, Unkarissa kuin paikoin ympäri Eurooppaa. Myös äärivasemmiston radikalismi ja väkivaltaiset ryhmittymät ovat lisänneet kannatustaan. Saksan tiedustelupalvelun ja perustuslakipoliisin tekemien laskelmien (vuonna 2014) mukaan Saksassa on noin 43 000 ääri-islamistia, 27 000 järjestäytynyttä äärivasemmistolaista sekä 9600 järjestäytynyttä äärioikeistolaista.  Yhteistä näille eri ääriaineksille on radikalisoitumisesta kumpuava viha, joka purkautuu erilaisiin ihmisryhmiin kohdistettuihin iskuihin. Uhreiksi joutuvat helposti maahanmuuttajat tai uskonnollisiin ryhmiin kuuluvat, erityisesti juutalaiset ja kristityt.

Suomi ei kuitenkaan elä lintukodossa, eikä ääriajattelu katso rajoja, varsinkin kun tänä päivänä internetin välityksellä vihan levittäminen onnistuu helposti. Erityisesti juutalaisvastaisuuden pelätään kasvavan myös täällä maamme rajojen sisäpuolella. Konkreettinen esimerkki tästä on se, että Helsingissä juutalainen seurakunta on joutunut turvautumaan poliisipartioiden valvontaan suurimpina juhlapyhinä. Seurakunta on joutunut myös satsaamaan turvajärjestelmiinsä satoja tuhansia euroja.

Ylös