Perintö lapsille, lapsenlapsille, lastenlasten lapsille

29.1.2015 klo 16:25 Kolumnit

Mummo ruukasi sanoa, että velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Kun tämä eduskuntakausi alkoi, valtion velkaa oli noin 74 000 000 000 euroa. Joulukuun 2014 lopulla velkaa oli lähes 96 000 000 000 euroa. Toki velka toimii joskus käytännöllisenä apulaisena taloudenpidossa. Isännän asemassa velka on kavala. Kun joudutaan käyttämään valtion velkaa käyttömenoihin, ennakkoverotetaan tulevia sukupolvia. Nyt sitä on tehty ja toistaiseksi tehdään edelleen.

Olemme lainanneet paljon rahaa lapsiltamme.

Hallituskauden alussa Kataisen hallitusohjelmaan kirjattiin ”lisätään lapsivaikutusten arviointia kaikessa päätöksenteossa”. Harmillista, että varsin vähiin on kaikissa päätöksissä lapsivaikutusten arvio jäänyt. Herkästi ajatellaan, että lapsivaikutuksia pitää arvioida päätöksissä, jotka koskevat välittömästi lapsia. EI pelkästään niin. Paljon merkityksellisempää on arvioida lapsivaikutuksia erityisesti niissä päätöksissä, joiden ei arvellakaan koskevan lapsia, mutta jotka voivat vaikuttaa lapsiin, heidän elinpiiriinsä tai arkeen nyt tai tulevaisuudessa.

Samalla kun päätöksenteossa arvioidaan vaikutuksia esimerkiksi kotitalouksien asemaan, yrityksiin, julkiseen talouteen, kansantalouteen tai kansalaisten asemaan on tehtävä arvio myös tulevaisuusnäkökulmasta, lasten perspektiivistä. Se ei ole pois muilta vaikutusarvioilta.

Olemme lainanneet paljon rahaa lapsiltamme. Olemme velkaa paremman arjen. Huolellisessa huomisen suunnittelussa lapsivaikutuksia arvioidaan ammattitaitoisesti ja aidosti kaikessa päätöksenteossa.

Veljenpoika, 8 v, lähetti sähköpostiviestin päättäjätädilleen: miksi kouluun hankitaan videotykki ja isoja kaiuttimia? Me tarvitsemme henkilökohtaisia työvälineitä ja mahdollisuuden keskittyä.

Ylös