KD Nuoret: Maa- ja metsätilat nopeammin nuorille sukupolville

30.1.2015 klo 09:43 Politiikka Samuli Rissanen

Suomen Kristillisdemokraattiset Nuoret esittää perintöverotuksen uudistamista, jotta maa- ja metsätilojen sukupolvenvaihdokset helpottuvat.

Suomessa maatilayrittäjyys on ollut perinteisesti perheyrittäjyyttä. Maatilojen sukupolvenvaihdokset ovat kuitenkin tipahtaneet alle puoleen Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen, ja metsätilojen omistajakunta koostuu pääosin eläkeläisistä. Viimeisten vuosikymmenten aikana maatilojen lukumäärä on puolittunut, tilakoot ovat liki kolminkertaistuneet, ja suuriin maatalousyhtymiin siirryttäessä yrittämisen riskit kasvavat samaan tahtiin.

Kiinteistöveroa ei missään nimessä saa laajentaa koskemaan maa- ja metsätalousmaata

 

– Tällä hetkellä toimintaympäristö on poliittisesti ja taloudellisesti niin epävarma, että valitettavan moni kehittämiskelpoinen tila lopettaa kokonaan toimintansa, AMK-agrologi ja KD Nuorten pääsihteeri Milka Taivassalo kuvaa tilannetta.

Hänen mukaansa ongelmaksi on muodostunut se, mistä saadaan uusia tuottajia tilalle, kun suurten ikäluokkien viljelijät jäävät eläkkeelle. Taivassalon mukaan ala kaipaisikin kipeästi nuoria yrittäjiä, joilla on rohkeutta investoida, sekä tahtoa tuoda myyntikelpoinen puutavara metsistä maailmalle.

KD Nuoret näkee talouskriisin painavana perusteena etenkin metsätilojen sukupolvenvaihdosten vauhdittamiselle. Suomen metsissä seisoo valtavasti varallisuutta, jonka liikkeelle laittaminen piristäisi valtion ankeaa taloustilannetta.

– Puukaupan aktivoimiseksi tarvitaan kuitenkin kannusteita, ei pakotteita. Kiinteistöveroa ei missään nimessä saa laajentaa koskemaan maa- ja metsätalousmaata, Taivassalo peräänkuuluttaa.

Nuorisojärjestö muistuttaa myös kotimaisen ruuantuotannon tärkeydestä.

– Heikon markkinatilanteen lisäksi Venäjä-pakotteet ovat vaikeuttaneet tuottajien asemaa. Heille on taattava työrauha sekä realistiset mahdollisuudet alkutuotantoon, Taivassalo vaatii.

Byrokratiaa keventämällä yrittäjille jäisi enemmän voimavaroja varsinaiseen työhön. Perintö- ja lahjaveron poistaminen olisi Taivassalon mielestä askel oikeaan suuntaan.

KD Nuoret linjasi jo viime syksyn vuosikokouksessaan, että perintö- ja lahjaverosta on luovuttava kokonaan. Julkilausumassa valtiolle aiheutuneet tulonmenetykset kompensoitaisiin perinnöksi saadun omaisuuden myyntivoittoverolla.

Ylös