UNICEF: Maailman kriisit lisänneet hätäavun tarvetta

30.1.2015 klo 08:10 Ulkomaat

UNICEF pyytää hätäapuun ennätyssummaa, 3,1 miljardia dollaria (2,76 miljardia euroa) kriiseistä kärsivien lasten auttamiseen   maailmalla.

Kyseessä on UNICEFin kaikkien aikojen suurin hätäapuvetoomus. Suurin osuus vetoomuksesta kohdistuu Syyrian pakolaisten auttamiseen.

Hätäavun tarve on noussut miljardilla dollarilla vuoden 2014 vetoomuksesta, joka oli edellinen ennätyspyyntö.

Rahaa tarvitaan, koska hätäaputilanteiden lista kasvaa jatkuvasti, ja aseellisista konflikteista kärsii jo useampi kuin yksi kymmenestä maailman lapsesta.

Vetoomussummalla autetaan 62 miljoonaa lasta 71 maassa ympäri maailman.

Liki kolme miljardia euroa kuulostaa paljolta, mutta on täysin mahdollista kerätä. Suomalaiset käyttävät alkoholiin lähes saman määrän puolessa vuodessa.

UNICEFin tavoitteena on vuonna 2015 muun muassa hoitaa 2,7 miljoonaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta, rokottaa 13,6 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan, varmistaa 34,3 miljoonalle ihmiselle pääsy puhtaaseen veteen ja auttaa viittä miljoonaa lasta jatkamaan koulunkäyntiä.

Suurin osuus vetoomuksesta, 903 miljoonaa dollaria (803 miljoonaa euroa) kohdistuu Syyriaan ja sen lähialueille. Toiseksi suurin vetoomuskohde on ebolakriisin torjunta, johon UNICEF pyytää 500 miljoonaa dollaria (445 miljoonaa euroa).

Lisäksi UNICEF auttaa muun muassa Etelä-Sudanissa, Irakissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Ukrainassa. Hätäapu ei tarkoita vain välitöntä kriittistä apua, vaan sillä autetaan myös yhteisöjä varautumaan tuleviin katastrofeihin.

– Lähes kolme miljardia euroa kuulostaa paljolta, mutta on täysin mahdollista kerätä. Suomalaiset käyttävät alkoholiin lähes saman määrän puolessa vuodessa, sanoo Suomen UNICEFin varainhankintajohtaja Liisa Susiluoto.

Ylös