Taistelu kannatti-hallitus luopuu kotihoidontuen jakamisesta

1.2.2015 klo 19:43 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman riemuitsee hallitusryhmien päätöksestä säilyttää kotihoidontuki nykyisellään.

Hallituspuolueet ovat tänään sopineet, että hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan kuuluvia esityksiä perhepaketista ei anneta eduskunnalle.

Hallituspuolueet palasivat neuvottelupöytään asiasta viime viikolla, kun Kristillisdemokraatit ilmoittivat, etteivät hyväksy kotihoidontuen kiintiöittämiseksi kaavailtua mallia. Kristillisdemokraattien leirissä ilo olikin iltapäivällä puserretun ratkaisun jälkeen ylimillään.

Kristillisdemokraattien sitkeä vastustus ja esittämämme järkevät kriittiset puheenvuorot saivat voiton

– Olen tyytyväinen, että hallituksen puheenjohtajat päättivät vetää pois esityksen kotihoidon tuen kiintiöittämisestä. Olemme käyneet näistä esityksistä uuvuttavan, koko vaalikauden kestäneen väännön, Peter Östman kertoo.

Hän pitää harmillisena, että kiista piti viedä näin pitkälle, mutta lopputuloksena on kuitenkin viisas ratkaisu eli esityksestä luopuminen.

Kotihoidontukeen on kohdistunut tällä vaalikaudella sekä leikkauspaineita että sen jakoperusteiden muuttamista. Kristillisdemokraatit onnistuivat torjumaan leikkaukset, mutta joutuivat nielemään päätöksen kotihoidontuen kiintiöittämisestä isän ja äidin kesken osana rakennepakettia 2013. Puheenjohtaja Päivi Räsänen on pitänyt ratkaisua alusta lähtien elämälle vieraana, koska siinä puututaan perheiden valinnanvapauteen päättää itse lastensa hoidosta. Kiintiöittämisestä esitetty malli olisi kieltänyt myös isovanhempien suorittaman hoitotyön.

Päätöksen jälkeen tehdyt laskelmat ovat osoittaneet, että ratkaisusta olisi tullut myös kallis: Ratkaisu ei olisi vähentänyt kestävyysvajetta vaan päinvastoin lisännyt valtion talouden menoja noin 80 miljoonalla eurolla.

Kiintiöittämisen syntilista onkin Kristillisdemokraattien mielestä pitkä: Se olisi lisännyt turhaa sääntelyä, paisuttanut julkista taloutta tuottamalla työpaikkoja lähinnä päiväkoteihin. Perheiden valinnavapaus olisi kaventunut elämälle vieraalla tavalla. Kotihoidontukipäätökseen kytketty subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus ministeri Kiurun esittämällä tavalla olisi puolestaan lisännyt byrokratiaa tuottamatta hyötyä.

Tämänpäiväisellä päätöksellä hallitus luopuu koko perhepaketin nimellä kulkevan esityksen tuomisesta eduskuntaan. Se tarkoittaa, että hallitus vetää pois esityksen kotihoidon tuen kiintiöittämisestä ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta. Päätöksen yksimielisyyttä korostettiin, mutta KD:n Uudenmaan kansanedustaja Jouko Jääskeläisen mukaan Kristillisdemokraattien sitkeä vastustus toi voiton asiassa.

– Kristillisdemokraattien sitkeä vastustus ja esittämämme järkevät kriittiset puheenvuorot saivat voiton. Ilman sitkeyttä ja kannanottoamme asiassa olisi käynyt toisin, hän sanoo.

Ylös