Presidentti Niinistö: Hätää ei ole syytä arvottaa

1.2.2015 klo 12:15 Kotimaa Samuli Rissanen

Yhteisvastuukeräyksen puheellaan avannut presidentti Sauli Niinistö muistutti, ettei eri maiden köyhyyttä tule asettaa vastakkain.

– Kuka on lähimmäiseni? Kenen hätä on suurin? Kuka päättää, millä perusteella ja kenelle apua annetaan? Tänäkin vuonna Yhteisvastuukeräys tuo eteemme isoja kysymyksiä, Niinistö aloitti.

Köyhyyden lisäksi meillä on paljon yksinäisyyttä, sairautta ja muita elämän kriisejä

 

Yhteisvastuukeräys käynnistettiin aikanaan paikkaamaan sodan tuhoja täällä Suomessa. Nykyään se auttaa ihmisiä paitsi Suomessa, myös eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna keräyksen kansainvälisenä kohdemaana ja samalla suurimpana avunsaajana on Haiti, jossa yli 200 000 ihmistä kuoli ja 2 miljoonaa ihmistä jäi kodittomaksi maanjäristyksen seurauksena noin viisi vuotta sitten.

– Tuhon mittaluokka oli melkeinpä käsittämätön. On selvää, että järistyksen seuraukset näkyvät Haitissa yhä – etenkin koska Haiti oli silloin ja on edelleen maailman köyhimpiä maita, Niinistö muistutti.

Yhteisvastuun keräysvaroin jatketaan Kirkon Ulkomaanavun käynnistämää koulujen rakentamista Haitissa. Lisäksi varoilla kustannetaan opettajille ihmisoikeuskoulutusta ja katastrofivalmiutta.

Niinistö muistutti, että inhimillistä hätää ja avun tarvetta on Suomessakin. Köyhyysrajan alapuolella elää yli 600 000 ihmistä.

– Suomalainen köyhyys on erilaista kuin kehitysmaiden puute, mutta hätää ei ole syytä arvottaa, eikä eri maiden köyhyyttä tule asettaa vastakkain. Kaikkia avun tarpeessa olevia on pyrittävä auttamaan.

Virallinen tuki- ja palvelujärjestelmä ei Niinistön mukaan pysty Suomessakaan aina antamaan kaikkea tarvittavaa apua.

– Köyhyyden lisäksi meillä on paljon yksinäisyyttä, sairautta ja muita elämän kriisejä. Tukea tarvitaan monin paikoin enemmän kuin mitä yhteiskunta sitä pystyy antamaan.

Yhteisvastuukeräyksen avulla autetaan kotimaassa köyhiä ja muita hätää kärsiviä. Avun toimittaa perille Suurella Sydämellä–vapaaehtoispalvelu. Niinistön mielestä se on hieno esimerkki modernista kansalaistoiminnasta. Tuen tarvitsijat ja tarjoajat saatetaan yhteen netin kautta. Sivustolla voi paitsi pyytää apua, myös tarjota apua. Voi ryhtyä vaikka ulkoilukaveriksi vanhukselle, varamummoksi perheelle tai liittyä rahankäytössä neuvovaan rinkiin.

– Auttamisesta saa itse monin verroin takaisin, Niinistö muistutti. Hänen mukaansa vahvan kansalaistoiminnan tarve ja merkitys korostuu erityisesti vaikeina aikoina.

– Tarvitsemme kustannustehokkaat ja kattavat julkiset palvelut, mutta lähimmäiseksi ei viranomaisesta ole. Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus perustuu nyt ja tulevaisuudessa siihen, että kaikki pidetään mukana.

Ylös