Soini pöllytti enemmän Keskustaa kuin hallitusta

4.2.2015 klo 15:59 Politiikka Samuli Rissanen

Välikysymyskeskustelu eurokriisin hoidosta ja Kreikan tilasta nosti kaikki neljän vuoden aikaiset hätälainat ja tukipaketit uudelleen pöydälle.

Perussuomalaisten välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Timo Soinin pöllytti puheenvuorossaan enemmän toista oppositiopuoluetta Keskustaa kuin Kokoomusta, jonka hän vain totesi olleen johdonmukaisesti väärässä.

Kreikan ongelmat eivät johdu suomalaisten tai saksalaisten veronmaksajien ynseydestä vaan Kreikan omasta talouden hoidosta, pääministeri Alexander Stubb muistutti.

Soini hiillosti Keskustaa etenkin Suomen Kreikalle myöntämästä ainoasta suorasta lainasta 2010.

– Pääministeri Matti Vanhanen totesi kahdenvälisen lainan olevan Suomelle hyvä bisnes, Soini muistutti.

Hänen mukaansa Keskusta vastaa eurokriisin hoidosta myös talouskomissaarina vuosina 2010-14 vaikuttaneen europarlamentaarikko Olli Rehnin raskaan salkun myötä.

– Se salkku on ollut todella raskas suomalaiselle veronmaksajalle.

Perussuomalaisten keulakuva toisti, että euroon kyvyttömät maat, kuten Kreikka, olisi pitänyt poistaa rahaliitosta.

Pääministeri Alexander Stubbin vastauspuheenvuorossa korostettiin, että Suomi on toimillaan pyrkinyt pelastamaan euroa ja puolustamaan suomalaisia työpaikkoja ja Suomen taloutta. Hän muistutti, että lainaohjelmat ovat onnistuneet Espanjassa, Portugalissa ja Irlannissa, jotka ovat jo irtautumassa niistä ja saavat lainaa markkinoilta. Kreikankin velanhoitokyky on parempi kuin annetaan ymmärtää. Korot ovat lähellä minimiä ja maksuvapaita vuosia peräti kahdeksan.

– Kreikan kyky selvitä veloistaan on samalla tasolla kuin muidenkin velkaantuneiden euromaiden, Stubb vastasi.

Hän toisti, että Suomi ei aio antaa anteeksi Kreikan velkoja.

Pääministerin puheista oli tulkittavissa myös, ettei Kreikalla ole muita vaihtoehtoja kuin jatkaa talouskuria.

– Eivät kreikkalaiset ole säästökuurin uhreja. Kreikan ongelmat eivät johdu suomalaisten tai saksalaisten veronmaksajien ynseydestä vaan Kreikan omasta talouden hoidosta.

Ylös