Ahvenjärvi: Kreikalla ei ole muita vaihtoehtoja kuin talouskuri

4.2.2015 klo 16:25 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sauli Ahvenjärven mielestä Kreikalla ei ole muita vaihtoehtoja jäljellä kuin noudattaa viime vuosina kreikkalaisille tutuksi tullutta tiukkaa talouskuria.

Muut vaihtoehdot ovat Syrizan ja Kreikan kannalta erittäin paljon huonompia. Mikäli Kreikka jättää velat maksamatta, se ajautuu täyteen konkurssiin.

Jos Kreikka irtautuu eurosta, sen euroissa otetut velat tulisivat entistä suuremmiksi, kun valuutta devalvoituu. Mikäli Kreikka pyrkisi eroon EU:sta, maa menettäisi 10 miljardin EU-tuet vuodessa.

– Jos Kreikka irtautuu eurosta, silloin sen euroissa otetut velat tulisivat entistä suuremmiksi, kun valuutta devalvoituu.

Jos taas Kreikka pyrkisi eroon EU:sta, maa menettäisi Ahvenjärven mukaan yli 10 miljardin EU-tuet vuodessa.

Ahvenjärven mukaan Kreikan lainojen anteeksianto tai velkaehtojen helpottaminen ei käy enää päinsä eikä siihen ole edes tarvetta. Parhaimmillaan Kreikka on saanut kriisin aikana markkinoilta lainaa viiden prosentin korolla. Hätälainoissa korko on puoli prosenttia ja ERVV:n kautta myönnetyissä lainoissa alle kaksi prosenttia. Lyhennysvapaata on vuoteen 2022 asti.

– Kreikan korkomenot mittavista kahdenvälisistä ja ERVV-lainoista ovat tällä hetkellä ainoastaan 0,3 miljardia euroa vuodessa. Näissä koroissa ei todellakaan ole alennusvaraa eikä -tarvetta.

Ahvenjärven mukaan Kreikka on jäänyt kriisimaiden ongelmatapaukseksi. Opetus on hänen mukaansa se, että talousremontti voi olla poliittisesti erittäin vaikeasti toteutettavissa. Nykyisen Kreikan taloushistoria ei ole myöskään mairitteleva.

– Maa on ollut yli puolet liki kaksisataavuotisen itsenäisyytensä ajasta tilassa, jossa se ei ole pystynyt hoitamaan velkojaan.

– Kreikan poliittisen koneiston kyky ja halu toteuttaa tarvittavat sopeutukset on jättänyt toivomisen varaa, Ahvenjärvi sanoo.

Vaikka Kreikan kansa on joutunut kantamaan talouskriisin johdosta raskaan kuorman, maalla ei Ahvenjärven mukaan ole vaihtoehtoja. Kreikan on uudistettava rakenteitaan, pantava korruptio kuriin ja saatava veronmaksu toimimaan.

– Tulevat kuukaudet näyttävät, eteneekö Kreikka Syrizan johdolla vastuullisella uudistusten tiellä vai ajautuuko se entistä pahempaan kriisiin. Sitä emme kreikkalaisille toivo.

Ylös