Kiireellä valmisteltu sote-esitys törmäsi perustuslakiin

19.2.2015 klo 16:08 Politiikka Samuli Rissanen

Perustuslakivaliokunnan KD-jäsenen Sauli Ahvenjärven mukaan hallituksen sote-esityksestä näkyi hätäinen valmistelu.

– Pohjamateriaalista paistoi läpi, että kiireellä oli tehty, Ahvenjärvi kommentoi hallituksen sote-esitystä pitkän radiohiljaisuuden jälkeen tänään.

Hän arvioi, että hallituksen tahtotila oli jättää jonkinlainen esitys vielä tällä vaalikaudella, koska rima oli siihen hallitusohjelmassa asetettu.

– Nyt rima osoittautui kuitenkin liian korkeaksi.

Käytännössä mahdollinen olisi yksiportainen maakuntamalli, josta perustuslain kannalta hankalat viisi sote-aluetta on siivottu pois

Hallituksen esitys sote-laiksi törmäsi tänään sitä käsitelleessä ratkaisevassa perustuslakivaliokunnassa olennaiseen eli perustuslakiin. Ongelmakohtia oli useita. Ne liittyivät demokratian ja rahoituksenkin kannalta liian suuriin sote-alueisiin. Kaksikerroksista hallintomallia pidettiin myös vaikeana.

– Kuntalaisten ääni ei olisi millään kantautunut varsinkaan sinne ylimpään sote-alueen päätöksentekoon, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen arvioi.

Hänen mukaansa hallituksen sote-esitystä ei voitaisi viedä läpi myöskään poikkeuslailla, koska sellaiseen menettelyyn hanke on yksinkertaisesti liian mittava.

Kuntien talouden kannalta sote-malli olisi venyttänyt kunnallisveroprosenttien kuilun nykyisestä kuudesta prosenttiyksiköstä 11 prosenttiin. Tasausjärjestelmän jälkeenkin se olisi ollut liian ammottava ero.

Käytännössä soten perustuslaillinen torppaus tarkoittaa, että uudistusta on lähes mahdoton saada valmiiksi tällä vaalikaudella. Pääministeri Alexander Stubb tosin kutsui eduskuntapuolueiden puheenjohtajat samantien neuvotteluun soten tulevaisuudesta.

Aikaa on kuitenkin enää vajaa kuukausi ja työmäärä valtava. Perustuslakivaliokunta evästi, että perustuslakiongelmien ratkaisemisen lisäksi esitystä pitäisi käyttää laajalla kuntakierroksella. Perustuslakivaliokunta edellytti myös, että seuraavakin kirjallinen sote-esitys käy vielä valiokunnan arvioitava. Valiokunnan päätös oli yksimielinen.

Perustuslakivaliokunnan jäsenet eivät halunneet ottaa kantaa siihen, millaisilla muutoksilla hallituksen sote-malli läpäisisi perustuslaillisen testin parhaiten. Mahdollinen voisi olla yksiportainen maakuntamalli, josta perustuslain kannalta hankalat viisi sote-aluetta on siivottu pois.

Ahvenjärvi toivoi mallia, joka olisi kannustava sekä rahoitukseltaan että hallinnoltaan. Järjestämisvastuu ja rahoitus kulkisivat käsi kädessä.

– Ei niin, että toinen käyttää ja toinen maksaa.

Ylös