Irakin kristityt miehet eivät enää käännä toista poskeaan ISIS:ille

20.2.2015 klo 13:07 Politiikka

Silmittömiin julmuuksiin syyllistynyt terrorijärjestö ISIS saa pian vastaansa 500 kristityn irakilaistaistelijan joukko-osaston.

Syyrian sisällissodan syövereistä kasvanut ISIS:in ääri-islamistinen terrori on viime vuodesta lähtien murhannut, kiduttanut tai ajanut pois kodeistaan Pohjois-Irakista niin assyrialaiskristittyjä kuin islaminuskoisia asukkaita.

Alueen runsaasta miljoonasta kristitystä valtaosa on jo joutunut pakenemaan kotiseudultaan, usein myös koko Irakista.

Ne miespuoliset assyrialaiskristityt jotka ovat jääneet, ovat nyt päättäneet käydä puolustamaan kotiseutuaan, itseään ja perheitään – ja iskemään asein ISIS:in mielipuolista hallintoa ja sen harjoittamaa terroria vastaan.

Viidensadan kristityn assyrialaistaistelijan joukko-osasto on parhaillaan amerikkalaissotilaiden koulutettavana lähellä Kirkukin kaupunkia Pohjois-Irakissa.

Pääosin lahjoitusvaroin koulutettava ja huonosti varustettu ISIS:in vastainen taistelujoukko koostuu 500 nuoresta assyrialaiskristitystä.

– Koemme ettei kukaan tee mitään puolestamme, eikä suojele meitä, sanoo nuori 25-vuotias opettaja, tuleva taistelija.

– Tiedämme myös, ettemme enää saa toista mahdollisuutta, jos emme itse puolustaudu taistelemalla.

Alkuvuodesta Kurdistanin aluehallinnon peshmerga-joukot antoivat oman koulutuskeskuksensa tilat Assyrian Kristittyjen Pataljoonan käyttöön, taistelutaitojen oppimiseksi.

Ilman taloudellista tukea sen enempää Irakilta kuin Kurdistanilta, kristittyjen miesten joukko-osasto panee toivonsa Yhdysvaltoihin.

– USA tukee monia taistelijaryhmiä, etenkin Syyriassa, joista moni on sittemmin siirtynyt ISIS:in riveihin. Tilanne on hyvin sekava, mutta meidän osaltamme täysin selvä. Kukaan meistä ei varmasti ryhdy ISIS:in taistelijaksi, toteaa haastateltava, ja kertoo sukunsa juurien ulottuvan 400 vuoden taakse omalle kotiseudulle.

Ylös