Sim-korttivalmistajan tietoverkkomurtoa selvitetään

20.2.2015 klo 15:11 Uutiset KD Lehti

Verkkojulkaisu Interceptin mukaan Yhdysvaltojen ja Britannian viranomaiset ovat varastaneet sim-korttivalmistajan salausavaimet, joilla suojellaan mobiiliviestinnän yksityisyyttä.

NSA ja Britannian tiedustelupalvelu ovat tunkeutuneet matkapuhelinten sim-kortteja valmistavan Gemalton verkkoon. Hallitusten hakkerit varastivat järjestelmästä salausavaimet, joilla suojellaan mobiiliviestinnän yksityisyyttä.  Gemalton mukaan yhtiöllä ei ollut aiempaa tietoa joutumisesta tällaisen operaation kohteeksi.

– Uutinen sim-korttimurrosta on erittäin iso ja huolestuttava, toteaa valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila. Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole viitteitä siitä, että valtioneuvostossa tietoturva olisi vaarantunut.

Asiaa selvitetään nyt kuumeisesti. Myös valtioneuvoston tietoturva käydään läpi huolellisesti.

Verkkojulkaisu Intercept kertoi tänään, että Yhdysvaltain ja Britannian viranomiset olisivat varastaneet sim-korttien salausavaimia maailman suurimmalta korttivalmistajalta.

– Annetaan hetki aikaa viranomaisille ja operaattoreille selvittää tilannetta. Tässä vaiheessa ei kannata vielä lähteä sim-kortteja vaihtamaan. Liian pitkälle menevä spekulointi vie helposti väärille raiteille ja huolestutaan turhaan, kyberprofessori Jarno Limnéll sanoo STT:lle.

Tässä vaiheessa ei kannata vielä lähteä sim-kortteja vaihtamaan.

Kyberturvallisuuden asiantuntija Limnéll kuitenkin pitää huolestuttavana sitä, että Yhdysvaltain ja Britannian kaltaisten globaalien toimijoiden turvallisuusviranomaiset voivat ilmeisesti toimia tällä tavoin ilman poliittista tai oikeudellista valvontaa.

– Sim-korttivalmistajan tietoverkkomurrossa on kyse erittäin vakavasta asiasta, kerrotaan Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Tilannekeskuksen päällikkö Antti Kiuru kertoo, että asiaa selvitetään teleoperaattoreiden kanssa.

Kiurun mukaan tapauksessa on merkittävää, että tällaista kyetään ylipäätään tekemään. Murron kohteiden laajuus on myös erittäin suuri. Kiuru ei kuitenkaan vielä pysty sanomaan, kuinka suuri vaikutus tällä on suomalaisiin.

Kyberturvallisuuskeskukselta on odotettavissa lisää tietoja ensi viikolla.

Gemalto-konserni on mailman suurin sim-korttien valmistaja. Sillä on yli 10 000 työntekijää eri puolilla maailmaa, Vantaalla toimivassa Gemalto Oy:ssä on 600 työntekijää. Gemalto omistaa nykyään myös Setecin, Suomen Pankin setelipainona aiemmin tunnetun yrityksen.

Gemalton valmistamia sim-kortteja on käytössä kaikilla suomalaisoperaattoreilla. Soneralla on noin kolme miljoonaa mobiiliasiakasta, joista arviolta 30–50 prosentilla on Gemalton valmistama sim-kortti. Elisa ja DNA eivät halua kertoa kuinka suurella osalla heidän asiakkaistaan on Gemalton valmistama sim-kortti.

(Lähteet: Intercept, STT, Yle)

Ylös