Raivokasta kamppailua

26.2.2015 klo 06:00 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Perussuomalaisten Timo Soini kommentoi viime viikon loppupuolella poliittisen uhkailun ja häirinnän lisääntymistä Suomessa. Hän totesi, että asiasta on pakko puhua ja siihen puuttua ennen eduskuntavaalikampanjan tiivistymistä. Soinia itseään oli tammikuussa jälleen uhattu tappamisella.

Soini ei pitänyt mahdottomana, että Suomessakin tapahtuu poliittisesti motivoituneita väkivallantekoja, kuten on käynyt muissa Pohjoismaissa.

Soini on populisti, voimakkaasti ilmaiseva kansankiihottaja. Hän on hyvin suosittu. Häntä myös  inhotaan ja kavahdetaan.

Kristillisyys – jopa vain puolueen nimessä – herättää antipatioita.

Voisi kuvitella, että suurimmassa väkivallan uhassa ovat äärimmäiset poliitikot. Julkisuuden henkilöillä on aina suurempi riski tulla yllätetyksi. Niin vain kävi, että jopa rauhallisena ja asiallisena pidetyn Jyrki Kataisenkin eteen astahti ulkoilmatilaisuudessa veitsimies, puukko mukanaan. Ministerien turvamiehet eivät ole mukana turhan tähden.

Kampanjat tiivistyvät, vaaleihin on enää kahdeksan viikkoa. Voi olla, että myös kristillisdemokraattiset ehdokkaat joutuvat kohtaamaan uhkailevaa käytöstä tai häirintää kevään vaalikentillä.

Kristillisyys – jopa vain puolueen nimessä – herättää antipatioita. Iskut kristittyjä ja juutalaisia vastaan ovat muutaman viime kuukauden aikana rajusti lisääntyneet Euroopassa ja Lähi-idässä. Tiistaina Syyriasta kuului jälleen järkyttäviä uutisia. Äärijärjestö Isisin uskotaan siepanneen sata tai jopa kaksisataa kristittyä kodeistaan Syyrian koillisosassa. Vangiksi vietyjen joukossa on ilmeisesti myös naisia ja lapsia.

Sisäministeri Päivi Räsänen on toistuvasti puhunut kristittyjen ja juutalaisten kohtaamasta terrorista ja pelon ilmapiiristä.

Ministerinä tai puheenjohtajan Räsänen ei ole vielä nostanut isommin esiin itseensä tai muihin poliitikkoihin kohdistuvaa uhkailua tai häirinnän lisääntymistä, vaikka hänen puheenjohtajatoverinsa Soini viime viikolla niin tekikin.

Räsäsen puhumattomuuteen on varmasti hyvät syyt. Hän ei halua provosoida häiriökäyttäytymistä.

Puheenjohtaja-sisäministeri Räsäsen julkinen persoona asettaa hänet alttiiksi kaikenlaiselle arvostelulle. Jo nyt jotkut KD:n ehdokkaat ovat saaneet kuulla kansalaiskohtaamisissa uhkaavaa puhetta. Näissä tapauksissa se ei ole kohdistunut ehdokkaan persoonaan vaan sisäministeriin.

Vaalikamppailu ei saa kääntyä liian raivokkaaksi. Myös välillinen vihapuhe ja laittomat uhkaukset pitää ottaa vakavasti. Kaikki puhe ei konkretisoidu teoiksi. On syytä muistaa, että jo puhuttu viesti voi olla pelottava, ahdistava ja myös rikollinen.

Ylös