Pitkä matka tunnetuksi

12.2.2015 klo 12:17 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Päivi Räsänen teki sen jälleen. Nousi vastoinkäymisistä voittajana median ja puolueväen eteen. Sisäministeri-puheenjohtaja on malliesimerkki tahto-ihmisestä. Hän ei jää kamppailun jälkeen voivottelemaan vammojaan. Hän kerää varusteensa ja jatkaa taistelua.

Räsänen oli juuri saavuttanut neuvotteluvoiton lapsipaketista hallituskumppaneittensa kanssa. Kristillisdemokraattien alusta lähtien vastustama kotihoidontuen jakaminen oli hiertänyt puolueen hallitustyöskentelyä jo parin vuoden ajan. Vuodenvaihteen jälkeen tulleet laskelmat osoittivat, ettei aiotusta uudistuksesta tulisikaan säästöä. Sosialidemokraatit oli valmis vetäytymään, Kristillisdemokraattien leirissä syntyi ilo.

Sunnuntain ilo muuttui maanantain suruksi. Räsäsen virka-auton eteen ajoi sivutieltä kolmion takaa henkilöauto, ja törmäys oli väistämätön. Räsänen tuotiin ambulanssikuljetuksella Helsinkiin jatkohoitoon. Huolestunut puolueväki seurasi muun Suomen kanssa, kuinka pahasti Räsäselle oli käynyt.

Räsänen ponnisti kesken sairauslomansa Kristillisdemokraattien Rohkeus-kampanjan avajaisiin eduskuntaan. Toimittajat kuvaajineen tungeksivat ryhmähuoneessa ja täyttivät käytävän sen edessä. Kiinnostus Räsästä kohtaan oli valtava.

Sisäministerin mediahuomion edessä tavallinen ehdokas nöyrtyy. Kansanedustajat ja muut huomaamattomammat toimijat tuntevat osattomuutta ja alemmuutta verratessaan itseään median raskassarjalaisiin.

Räsänen halusi tulla kannustamaan omiaan myös Ikaalisten vaalikoulutusviikonloppuun. Yleisön edessä säteili puheenjohtaja täynnä vaali-intoa.  Tuntui siltä, kuin kaikki kivut ja säryt olisivat tulleet lääkityiksi.

Jokainen ehdokas on oman elinpiirinsä julkkis.

Samalla viivalla vaalityön lähtölaukauksessa on tunnettu politiikan julkkis kuin tosielämän taviskin. Jokaisen on tehtävä kova työ saavuttaakseen ykköspaikan äänestäjänsä henkilögalleriassa. Itsestäänselviä ääniä ei ole.

Ikaalisten vaalikoulutuksen helmi oli se, että neuvoja ehdokkaille antoivat toiset ehdokkaat. Joku oli kokenut konkari, toinen ehdolla vasta ensimmäistä kertaansa.

Hyvä muistutus ehdokkaalle on se, että omat luonteenpiirteet, käyttäytyminen ja kohtaamiset muiden ihmisten kanssa työelämässä ja siviilissä ovat vaalityötä. Sellainen ehdokas kuin ihminen.

Koko kansan tuntemaksi on pitkä matka. Mutta jokainen ehdokas on oman elinpiirinsä julkkis. Sitä sarkaa kannattaa viljellä huolellisesti ja tunnettuutta kasvattaa kärsivällisesti, niin tulos on hyvä.

Ylös