Soten ongelmien ratkominen vaatii vielä kuukausien työn

5.3.2015 klo 13:28 Politiikka Samuli Rissanen

Sote ei valmistu tällä vaalikaudella, sillä sosiaali- ja terveysvaliokunnan tekemä esitys uudeksi sote-laiksi ei kyennyt ratkaisemaan kansanvaltaisuuteen ja rahoitukseen liittyviä perustuslaillisia ongelmia. Kuntiakaan ei ehditty kuulla.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi tänään myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan pikavauhdilla kokoon kasaaman ehdotuksen sote-laiksi, sillä siinäkään ei kyetty ratkaisemaan olemassa olevia perustuslaillisia ongelmia. Vastassa olivat yhä kuntien itsehallintoon ja rahoitusmalliin liittyvät ongelmat. Kuntien mielipidettäkään ei vajaan viikon valmisteluaikana ehditty selvittää.

Jos talvisodasta selvittiin sadassa päivässä, niin eiköhän tämäkin ole ratkaistavissa muutaman kuukauden työllä

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen totesi kuitenkin, että uusi esitys oli lähempänä onnistumista, sillä perustuslain kannalta liian suurista sote-alueista oli luovuttu ja hallintorakennettakin oli muutettu yksiportaiseksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-mallissa olisi sallittu aiempaa enemmän kuntayhtymiä ja tasausjärjestelmästä kunnille aiheutuva vuosilasku olisi puolitettu 200 euroon asukasta kohden. Silti sekä rahoituksen että kuntien itsemäärämisoikeuden kannalta jäätiin perustuslain asettamista tavoitteista.

Jatkovalmistelun kannalta ongelmattomimpana pidettiin ns. maakuntamallia, jossa olisi suorat vaalit ja verotusoikeus. Perustuslain mukaisiksi taipuisi myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan lähtökohtana ollut yksiportainen kuntayhtymämalli ja lopulta myös malli, jossa valtio ottaisi ohjat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Koskisen mukaan eri malleja ja niiden vaikutuksia pitää kuitenkin arvioida huolellisemmin. Vuosikausien rämpimistä sote-uudistuksesta ei sentään enää odoteta.

– Jos talvisodasta selvittiin sadassa päivässä, niin eiköhän tämäkin ole ratkaistavissa muutaman kuukauden työllä, Koskinen totesi.

Hän piti mahdollisena, että parlamentaarinen työryhmä voisi jatkaa soten työstämistä vaalien yli nyt, kun kaikkien eduskuntapuolueiden yhteisymmärrys asialle on olemassa.

 

 

 

Ylös