Portugalin varapääministeri: Portugalia ei voi verrata Kreikkaan

5.3.2015 klo 13:08 Ulkomaat Juha Richter

Parlamenttivaaleihin valmistuva Portugali sinnittelee pois velkataakastaan ja maksaa hätälainaansa. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, varapääministeri Paulo Portas muistuttaa, ettei Portugalia saa eikä voi verrata Kreikkaan.

Portugali on ollut vuodesta 2010 lähtien pahassa talouskriisissä. 2011 maa sai Kansainväliseltä valuuttarahastolta sekä Euroopan unionilta 78 miljardin euron hätälainan. Viime vuosina osa siitä on maksettu takaisin.

Portugali valmistautuu syksyllä pidettäviin parlamenttivaaleihin. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Paulo Portas on Portugalin varapäämininsteri.

Kreikka valitsi uuden hallituksen talvella. Portugalissa valta vaihtuu syksyllä.

Onko mahdollista, että populistinen äärivasemmisto menestyy myös Portugalissa?

–      Portugalilaiset ovat hyvin maltillisia. Kreikan ja Portugalin tilanteet eivät ole verrattavissa, varapääministeri Portas torjuu.

–      Portugali on pelastettu kerran taloudellisesti. Kreikka on pelastettu kuilun partaalta jo kaksi kertaa ja pian mahdollisesti kolmattakin kertaa. Portugalin lainasumma on 78 miljardia euroa, Kreikan laina tähän mennessä 300 miljardia euroa. Portugalin valtionlainan korko on 1,8 %, Kreikan melkein 10 prosenttia. Portugali on saanut esimerkiksi yksityistämisen ja lujan talouspolitiikan avulla aikaan kestävää uudistusta.

Venäjän toimet Krimillä ja Ukrainassa eivät ole hyväksyttäviä. Toisaalta tarvitsemme hyvät suhteet Venäjälle.

Ovatko talouspakotteet Venäjälle olleet mielestänne oikea askel venäjäpolitiikassa?

– Meidän on seisottava periaatteemme takana. Venäjän toimet Krimillä ja Ukrainassa eivät ole hyväksyttäviä. Toisaalta tarvitsemme hyvät suhteet Venäjälle. Kannatan Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden ajamaa rauhansopimusta.

Mitä teille tulee esimmäiseksi mieleen ajatellessanne Suomea?

– Teknologia, korkea teknologia. Suomi on maa, joka osaa elää ja toimia vaikeasta geopoliittisesta sijainnistaan huolimatta.

Ylös