Yhteys 112-hätänumeroon jatkossa myös tekstiviestein

6.3.2015 klo 10:00 Kotimaa

Kuulovammaisten ja muiden erityisryhmien palvelemiseksi 112-hätänumeroon voi pian ottaa yhteyttä myös tekstiviestein, tiedottaa sisäministeriö.

 Uuden hätäkeskustietojärjestelmän valmistuttua henkilöt, joille hätäpuhelun soittaminen on vaikeaa tai mahdotonta, saavat yhteyden 112-numeroon rekisteröitymällä ennakkoon tekstiviestipalvelun piiriin kuuluviksi.

Hätätekstiviestien käsittelyaika hätäpuheluun verrattuna on pidempi, joten myös jatkossa soittaminen 112:een on nopein tapa avun saamiseksi.

Hätänumero 112 vastaa jatkossa myös tekstareihin.

Toinen hätäkeskustoimintaa koskevan lain muutos liittyy SIM-kortittomista puheluista tuleviin hätäsoittoihin. Niistä noin 95 prosenttia on virheellisiä, tahattomia, asiattomia tai ilkivaltaisia.

Hätäpuheluiden ruuhkautumisen vähentämiseksi kyseiset SIM-kortittomat puhelut siirtyvät jatkossa erilliseen jonoon, jossa kuullaan lyhyt tiedote. Tämän jälkeen puhelut ohjataan normaaliin hätäilmoitusjonoon. 17-34 sekunnin mittaisen viiveen myötä hätäkeskukseen kuulumattomien puheluiden soittajat todennäköisesti luovuttaisivat ennen kuin puheluun vastataan. Näin hätäkeskusten operatiivinen resurssi voidaan käyttää oikeiden hätäpuheluiden hoitamiseen.

Hätäkeskustoimintaa koskeva laki astuu voimaan ensi toukokuun alusta.

 

 

 

 

 

 

Ylös