”Huumori ei ole missään nimessä pilkkaa”

12.3.2015 klo 09:13 Politiikka Samuli Rissanen

– En ole niin tiukkapipo kuin mitä luullaan, YLE:n Uutisluokka-studion haastattelema Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo. Hänen mukaansa uskovaisistakin saa tehdä huumoria, mutta kaikkia pitää kunnioittaa.

Koululaisten isännöimän Uutisluokka-studion haastatteluvuorossa oli Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen. Uutisluokkalaiset ovat tenttanneet kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat siten, että kukin luokka on ideoinut kysymykset ja valinnut luokasta haastattelijat hiillostamaan puoluejohtajia.

Jos ajatellaan sellaista myyttiä, että olisin kaikkea kieltämässä, niin voisin kysyä, että mitä olen ollut kieltämässä

Mäntsälän Riihenmäen koulun uutisluokkalaiset kysyivät heti kärkeen Räsäseltä, miksi tämä on tiukkapipon maineessa. Räsäselle tarttunut tiukkapipo-leima juontuu hänen itsensä mukaan keskusteluista, joissa on ollut kansalaisia voimakkaasti jakavia teemoja.

– Mutta olen sitä mieltä, että en ole niin tiukkapipo kuin mitä luullaan, hän sanoo.

– Jos ajatellaan sellaista myyttiä, että olisin kaikkea kieltämässä, niin voisin kysyä, että mitä olen ollut kieltämässä. Esimerkiksi tässä avioliitto-kysymyksessäkin olen vain kannattanut nykyisen avioliittolain säilyttämistä.

Nuoret vaalitenttaajat kysyivätkin seuraavaksi Räsäseltä, onko tämän mielestä tasa-arvoinen avioliittolaki uhka yhteiskunnalle.

– En näe, että se minua tai ketään uhkaisi, jos homopari on naimisissa, mutta kyllä se muuttaa yhteiskunnan arvoilmapiiriä.

Räsäsen mukaan sukupuolineutraali avioliittolaki vaikuttaa siihen, miten kouluissa opetetaan avioliitosta. Lisäksi se tuo paineita kirkoille avioliittojen vihkimisen suhteen.

Räsänen pelkää myös, että avioliittolain muutos voi tuoda mukanaan myös yhteiskunnallista syrjintää niitä kohtaan, jotka vakaumuksellisesti ajattelevat, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

Räsäseltä tiukattiin myös, saako uskonnosta tehdä huumoria.

– Ilman muuta saa, ja varsinkin uskovaisista saa tehdä huumoria. Huumori ei ole missään nimessä pilkkaa.

– Tärkeää on kuitenkin, että kunnioitamme toisiamme, ettei pääse syntymään uskontoihin liittyvää vihapuhetta.

Räsänen kertoi myös kannattavansa oman uskonnon opetusta. Hän sanoi suhtautuvansa siihen niin kuin kielenopetukseen. On tärkeää, että osataan oma äidinkieli ja sitten voidaan paremmin opiskella muita kieliä.

Haastattelijat pyysivät lopuksi Räsästä kirjoittamaan liitutauluun kolme asiaa, jotka hän lupaisi nuorille.

– Työtä, turvallisuutta ja huolenpitoa, Räsänen kirjoittaa.

Räsäselle esitettiin myös kysymyksiä sanaparien muodossa. Näin hän vastasi:

Venäjä vai Nato? – Nato

Feminismi vai perinteiset sukupuolirooli? – Perinteiset sukupuoliroolit

Helsinki Pride vai Tuska-festivaalit? – Tuska-festivaali sen vuoksi, että olen osallistunut siihen kerran aikaisemmin.

Vanhat hyvät ajat vai tulevaisuus? -Tulevaisuus, ehdottomasti.

Ylös