KD taistelee tiukasti viimeisistä edustajapaikoista Savo-Karjalassa

16.3.2015 klo 10:47 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n on oltava tuplasti puolueen koko maan keskiarvoa parempia Itä-Suomessa, jotta paikka Savo-Karjalan vaalipiirissä heltiää. Helsingin Sanomat uskoo kuitenkin KD:n paikkaan, sillä vaalivankkureita vetää Sari Essayah.

Helsingin Sanomat arvioi tämänpäiväisessä (16.3.) artikkelissaan, että Savo-Karjalassa taistellaan tosissaan viimeisistä edustajapaikoista. Helsingin Sanomien paikka-arvioissa viimeiset paikat menisivät Vasemmistoliitolle, Vihreille ja Kristillisdemokraateille.

Essayah hilasi puolueen kannatuksen viime kesän eurovaaleissa Pohjois-Savossa yli seitsemään prosenttiin ja lähes seitsemään Pohjois-Karjalassa

Helsingin Sanomat arvioi, että yhdistynyt vaalipiiri voi hämmentää äänestäjiä. Naapurimaakunnan ehdokkaat eivät ole tuttuja. Siksi vaalitulos voi olla yllätys. Ylivoimainen valtapuolue maakunnissa on Keskusta, joka voi rohmuta tarjolla olevista 16 edustajapaikasta jopa kuusi. Se tosin vaatisi puolueelta liki 35 prosentin kannatuksen, mitä HS ei kuitenkaan pidä mahdottomana.

Sdp joutuisi tyytymään viime vaalien neljän paikan sijaan kolmeen, perussuomalaiset saattaisivat pitää kolme paikkaansa, mutta gallupeissa pahasti notkahtanut Kokoomus menettäisi toisen paikkansa.

Läpimenoon yhdistyneessä Savo-Karjalan piirissä puolue tarvitsee noin kuuden prosentin kannatuksen. KD:n pitäisi Helsingin Sanomien arvion mukaan kaksinkertaistaa kannatuksensa, jotta paikka heltiäisi. HS:n mukaan ”se voi tuntua mahdottomalta, mutta puolueen vaalivankkureita vetää Savo-Karjalassa poikkeuksellisen vahva ehdokas, presidenttiehdokkaanakin pätevöitynyt Sari Essayah.” Vihreiden ja Vasemmistoliiton ykkösnimet ovat tuntemattomampia.

Essayah nosti puolueen kannatuksen viime kesän eurovaaleissa Pohjois-Savossa yli seitsemään prosenttiin ja lähes seitsemään Pohjois-Karjalassa.

 

Ylös