Lääkekorvauksiin 45 euron alkuomavastuu

22.3.2015 klo 19:00 Kotimaa

Ensi vuoden alusta Kelan korvaamista reseptilääkkeistä saa korvauksen vasta lääkekustannusten ylittäessä 45 euroa kalenterivuotta kohden.

Alkuomavastuu kattaa lääkärin määräämien Kela-korvattavien lääkkeiden lisäksi kliiniset ravintovalmisteet ja perusvoiteet. Omavastuu ei koske lapsia ja nuoria: sitä sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin asianomainen täyttää 19 vuotta.

Lääkkeen hinnasta riippuen omavastuu voi täyttyä jo vuoden ensimmäisessä lääkeostossa tai kuluvan kalenterivuoden aikana useammilla lääkeostoilla.

Omavastuun ohella vuoden 2016 alusta lääkkeiden peruskorvausprosentti nousee viisi prosenttia eli 35:sta 40:ään. Tämä lieventää alkuomavastuun vaikutuksia erityisesti niillä asiakkailla, jotka nyt maksavat itse paljon peruskorvattavista lääkkeistään.

Sekä erityiskorvausprosentit että lääkekatto säilyvät muuttumattomina. Tiettyjen vaikeiden, pitkäaikaisten sairauksien hoidossa käytettävistä lääkkeistä on mahdollista saada peruskorvausta suurempi erityiskorvaus lääkärin kirjoittamalla B-lausunnolla.

Alkuomavastuun käyttöönottoa suunniteltaessa Kela on yhdessä apteekkien kanssa kehittänyt lääkkeiden suorakorvausmenettelyä. Kela saa nyt apteekeista tiedot asiakkaan lääkeostoista heti niiden tapahduttua. Uusi välitysmenettely mahdollistaa myös sen, että tieto mahdollisen omavastuuden eli lääkekaton ylittymisestä päivittyy nopeammin asiakkaan tietoihin.

Asiakas itse voi seurata lääkekaton täyttymistä Kelan asiointipalvelusta kirjautumalla sinne verkkopankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella.

Viime vuonna lääkekorvauksia maksettiin 3,8 miljoonalle henkilölle yhteensä 1860 miljoonan euron lääkekustannuksista. Tästä summasta korvattiin 1306 miljoonaa euroa. Vuodesta 2013 lääkekorvaukset nousivat 2,6 prosenttia. Ennakkoarvioiden mukaan alkuomavastuun käyttöönotto ja peruskorvausprosentin nosto säästävät lääkekorvausmenoja noin 32 miljoonaa euroa.

 

 

Ylös