Joka neljännellä suomalaisella oikeus erityiskorvattaviin lääkkeisiin

22.3.2015 klo 15:58 Kotimaa Samuli Rissanen

Verenpainetautiin, diabetekseen ja astmaan käytettäviä lääkettäitä erityiskorvataan yhteensä miljoonalle suomalaiselle.

Oikeus erityiskorvattaviin lääkkeisiin oli viime vuoden lopussa joka neljännellä eli 1 311 000 suomalaisella. Myönnettyjä oikeuksia oli kaikkiaan 2,1 miljoonaa, mikä tarkoitti 1,6 oikeutta henkilöä kohti.

Yleisin erityiskorvaukseen oikeuttava sairaus oli krooninen verenpainetauti. Sen perusteella oli myönnetty 467 000 oikeutta. Toiseksi yleisin oli diabetes, 301 000 oikeutta, ja kolmanneksi yleisin krooninen keuhkoastma, 252 000. Näiden kolmen sairauden korvausoikeuksien osuus oli puolet kaikista erityiskorvausoikeuksista. Uusia erityiskorvausoikeuksia alkoi eniten diabeteksen vuoksi, kasvua kertyi yli 5 prosenttia.

Erityiskorvausoikeuden myöntää Kela. Se tarkoittaa, että lääkkeistä maksetaan sairausvakuutuskorvauksena peruskorvausta (35 % lääkevalmisteen hinnasta) suurempi korvaus. Erityiskorvausoikeuden perusteella henkilölle korvataan tällöin joko 100 % (ylempi erityiskorvaus) tai 65 % (alempi erityiskorvaus).

 

Ylös