Vaalityön kiivain hetki

26.3.2015 klo 10:11 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Nyt eletään vaalityössä sitä vaihetta, joka puristaa mehut ehdokkaasta. Tuntuu ettei aika riitä, ettei tuki riitä, etteivät rahat riitä – eivätkä voimatkaan.

Tässä kohtaa vaalikampanjaa korostuu tukijoukkojen merkitys. Nyt pitää kannatella ehdokkaan jaksamista kaikin mahdollisin keinoin. Kekseliämpiä tukijoita ovat ne, jotka huomaavat, mitä kaikkea kiireiseltä ehdokkaalta jää tekemättä. Kuten kotityöt! Onnellisia ovat ne vaalityömyyrät, jotka ovat jo vieraantuneet omasta keittiöstään, mutta saavatkin yllätyksenä kaverin laittamaa kotiruokaa. Myös henkistä jaksamista saa tukea. Jos kierrokset nousevat liian ylös, on ilmassa jo vaaran merkkejä. Läheiset ja tukijat ovat äärimmäisen tärkeitä juuri nyt, kun vaaliväsymys iskee.

Kristillisdemokraatit joutuu joka vaalien alla eräänlaiseen gallup- ja media-ahdinkoon. Silloinkin kun on näkyvissä positiivista kehitystä kannatuksessa, joku toimittaja tai politiikan analyytikko yrittää vetää ilahtuneet kristillisdemokraatit äkkiä takaisin maan pinnalle. Pienen puolueen todellinen haaste kaikkien vaalien alla on vakuuttaa oma väki. Meitä kannattaa äänestää, vaikka saatammekin napata vaalipiirin viimeisen paikan. Meitä kannattaa äänestää, vaikka toimittajat ja kannatusmittaukset sanoisivat mitä.

Suomen Tietotoimiston politiikan toimittaja antoi Kristillisdemokraateille kylmää kyytiä maanantaina. Hän jopa ennusti, että Kristillisdemokraatit saattaisi kokonaan hävitä Arkadianmäeltä. Niin sieltä hävitäänkin, jos ääniä ei saada riittävästi! Myöhemmin samaisessa artikkelissaan toimittaja kuitenkin totesi, että sekä Savo-Karjalan että Kaakkois-Suomen vaalipiireissä on Kristillisdemokraateilla sellainen vaali-into päällä, että paikka näyttäisi olevan tulossa. Mutta ei pienen eikä minkään muunkaan kokoisen puolueen vaalityössä voi jäädä leijumaan kannatusnosteeseen tai kulkemaan nokka kurassa tuhkaa päälleen heitellen.

Äänestäjät on vakuutettava, kaikki mahdollinen on tehtävä. Sen jälkeen on vielä ihmeen mahdollisuus. Ilman työtä on kuitenkin turha odottaa tulosta. Liiallisessa gallup-uskovaisuudessa on vaaransa. Jos puolueella menee hyvin, joku äänestäjä ajattelee, että ääniä tulee riitävästi vaikka jätänkin omani antamatta. Kun taas kannatusluvut laahaavat, voi joku ajatella, ettei äänestäminen kannata: peli on jo menetetty. Peli ei ole ikinä menetetty. Taistelu jatkuu kunnes vaalihuoneistot sulkeutuvat ja vaaliuurnat sinetöidään.

Ylös