YLE tenttasi Asmo Maanselkää poliittisen paletin koko laajuudelta

27.3.2015 klo 15:00 Kotimaa

Perjantaisessa Ylen KD-päivässä puoluesihteeri Asmo Maanselkä sai vastattavakseen kysymyksiä laidasta laitaan, puolueen poliittisesta agendasta sote-uudistukseen, turvallisuuspolitiikkaan ja yrittäjyyteen.

 Tentin aluksi toimittaja viittasi puolueen hallitustaipaleeseen kysyen, onko KD:stä sen myötä tullut muita peesaava, ”jees”-poliitikkojen puolue.

–KD on ollut rakentava yhteistyökumppani, joka vaikeassa yhteiskunta- ja hallitustilanteessa on loppuun asti kantanut vastuunsa, Maanselkä totesi, esimerkkinään puolueen selkeä ja tiukka linja hallituksen kotihoidontukea koskevassa kiistassa.

Tulevan vaalikauden haasteista nousivat esille niin valtion velanoton pysäyttäminen ja kääntäminen laskuun kuin työelämän ja terveydenhuollon uudistukset.

Maanselkä painotti yrityskohtaisen sopimisen laajentamista nykyisestä, esimerkiksi palkoista tulisi puoluesihteerin mielestä voida neuvotella paikallisesti.

–Jos työntekijällä on vaikkapa poikkeuksellista asiantuntijuutta edellyttävää erityisosaamista, se voitaisiin huomioida palkassa. Nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa en myöskään sulkisi pois mahdollisuutta palkkojen alentamiseen silloin, kun se on välttämätöntä.

Pk-yritysten toimintaedellytysten parantamista Maanselkä piti välttämättömänä työllisyyden kohentamiseksi. Keinona tähän hän nimesi työttömyysturvan uudistamisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhentämällä sekä tasoa laskemalla, samalla kuitenkin sen kattavuutta laajentaen.

KD:lla on puolueista eniten ehdolla lääkäreitä, ja myös runsaasti perusturvajohtajia.

Kysymykseen valtiovarainmisteriön esittämistä kuuden miljardin euron sopeutustoimista Maanselkä vastasi leikkaustoimien olevan ajankohtaisia vasta sitten, kun talous ensin on saatu kasvu-uralle:

–Tämä ei ole huutokisa siitä, kuka uskaltaa leikata eniten. Julkinen velkamme on ensin saatava kuriin, yrittäjyyden edellytyksiä parannettava työn tarjonnan lisäämiseksi ja työttömyyden vähentämiseksi. Jo yhden prosentin työllisyysasteen nosto kohentaa talouttamme kahdella miljardilla eurolla.

Terveydenhuollon lähitulevaisuuden ratkaisut tulee Maanselän mukaan toteuttaa lähi- ja kotipalvelupainotteisesti, mahdollistamalla julkisen terveydenhuollon lisäksi myös yksityisten toimijoiden rooli kilpailutuksen kautta. Niin ikään puoluesihteeri painotti ennaltaehkäisevän hoidon merkitystä terveydenhuollon kuluja vähentävänä tekijänä.

Turvallisuuspolitiikan osalta puoluesihteeri piti tärkeimpänä omaa, itsenäistä puolustusta, jonka lisänä puolustuksellinen yhteistyö myös Ruotsin kanssa on tervetullut.

–Meidän on huolehdittava riittävän isoista valmiusprikaateista, pidettävä reservimme ja sen osaamistaso yllä, Maanselkä summasi tentin lopuksi.

 

Ylös