Kristillisdemokraattien päivä käynnistyi YLE:llä

27.3.2015 klo 09:04 Politiikka Samuli Rissanen

Tämä päivä on Kristillisdemokraattien puoluepäivä YLE:n kanavilla TV:ssä, radiossa ja netissä. Kristillisdemokraattien päivän aloitti YLE:n aamu-TV:ssä varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi.

Yleisradion puoluepäivät varaa kullekin eduskuntapuolueelle yhden päivän ennen eduskuntavaaleja. Kukin puolue on omana päivänään esillä eri ohjelmissa aamusta iltaan niin netissä, televisiossa kuin radiossakin. Tänään on Kristillisdemokraattien vuoro.

KD:n päivän parrasvaloissa aloitti YLE:n aamu-TV:ssä vartin yli seitsemästä kahdeksaan esiintynyt puolueen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi.

Sukupuolineutraalin avioliittolain eteneminen ensi vaalikaudella ei ole Ahvenjärven mukaan varmaa, vaan tulevallekin eduskunnalle on jätettävä liikkumatilaa asiassa

Ahvenjärveltä tiukattiin puolueen talouslinjauksista, puolustuksesta, Nato-jäsenyydestä ja puolueen arvoista. Ahvenjärven mukaan Suomen puolustamisesta ei voi nyt tinkiä, vaan puolustusmäärärahoihin on tehtävä tasokorotuksia ensi vaalikaudella noin 50- 150 miljoonan edestä vuosittain. Hän tosin muistutti, ettei satsauksella voi ostaa rauhaa. Sillä voi ainoastaan parantaa puolustuskykyä.

– Emme voi yksin omilla ratkaisuilla tätä ratkaista. Tarvitsemme myös lisää yhteistyötä pohjoismaiden, Nato:n ja YK:n puitteissa, hän sanoo.

Nato-jäsenyyteen tarvitaan Ahvenjärven mukaan laaja konsensus ja kansanäänestys. Sitä pitäisi edeltää selvitys ja poliittinen päätös, johon kansa sen jälkeen sanoisi mielipiteensä.

Ahvenjärvi luottaa talouskasvun ja työllisyyden vauhdittamisen tuovan parhaimman lopputuloksen niin kansantalouden kuin julkisen taloudenkin osalta. Puolue hakee hänen mukaansa uutta kasvua yritysten avulla. Kristillisdemokraatit helpottaisivat erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten arkea ja mahdollisuuksia työllistää.

Yleisitovuudestakin pitäisi Ahvenjärven mukaan voida joustaa pienissä yrityksissä.

– Työmarkkinajärjestöissä tehdään yleissitovat sopimukset usein suurten yritysten ehdoilla ja ne tulevat pienille yrityksille usein annettuina, hän huomauttaa.

Esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa on hyviä kokemuksia yleissitovuutta joustavammista käytännöistä eri yrityksissä.

Sukupuolineutraalin avioliittolain eteneminen ensi vaalikaudella ei ole Ahvenjärven mukaan varmaa, vaan tulevallekin eduskunnalle on jätettävä liikkumatilaa asiassa. Hän muistutti, että tulossa on kansalaisaloite, jolla pyritään siihen, että pitäydytään nykyisessä avioliiton määritelmässä.

– Eduskunnalla on täysi vapaus ratkaista asia puolin tai toisin. Äänestäjillä on nyt paikka ratkaista, millainen kokoonpano asiaa on eduskunnassa tulevalla vaalikaudella käsittelemässä, Ahvenjärvi haastaa.

Kristillisdemokraattien päivä jatkui heti kahdeksan jälkeen YLE Radio 1:n Ykkösaamulähetyksessä, jossa oli vieraana KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Päivä huipentuu puheenjohtaja Päivi Räsäsen TV-haastatteluun YLE 1:ssä klo 21 alkavassa Eduskuntavaalit 2015-lähetyksessä.

Ylös