KD:n jokainen paikka tarvitsee joka ikisen äänen

29.3.2015 klo 07:43 Politiikka Kristiina Kunnas

Kukaan äänestäjämme ei saa näissä vaaleissa jäädä kotiin, sanoo järjestöpäällikkö Mikko Rekimies.

Järjestöpäällikkö Rekimies antaa esimerkin vaalimatematiikasta.

– Ajetellaanpa, että äänikynnys vaalipiirissä on noin 14 000 ääntä. Kuvitellaan, että vaalipiirissä on vaikkapa 14 ehdokasta. Jos yksi ehdokas saa 12 000 ääntä ja 13 muuta saa 100 ääntä kukin, ei paikkaa tule. Sen sijaan jos kaikki 14 saavat kukin noin 1000 ääntä, paikka tulee.

– Viime kerrallakin neljä paikkaa tuli hyvin niukalla äänikynnyksen ylityksellä, eli oli aivan pienestä kiinni, että paikka niissä vaalipiireissä saatiin, Rekimies huomauttaa.

– Tällä hetkellä KD on taistelemassa monessa vaalipiirissä viimeisistä paikoista erityisesti Vihreiden ja Vasemmistoliiton kanssa. Nyt siis jokainen mahdollinen ääni tarvitaan, jotta saamme säilytettyä kristillisdemokraattiset arvot ja poliittisen vaikutusvallan eduskunnassa myös jatkossa.

– Todennäköisesti kansanedustajanpaikat eri vaalipiireissä ratkaistaan nytkin hyvin pienillä äänimarginaaleilla. Kristillisdemokraateilla on ainoastaan yksi ja ainoa vaaliliitto. Lapissa keskittämällä kaikki KD:n äänet Pirkka Aallolle voi muhia yllätys.

– Jokaisen ääni ja jokaiselle annettu ääni ratkaisee. Kun vaaliliittoja ei ole, ei ääniä tarvitse keskittää, vaan ne kaikki kerätään yhteiseen laariin. Kun vaalipiirin äänikynnys ylittyy, paikan saa se, joka on saanut eniten ääniä listalla. Jokaiselle ehdokkaalle annettu ääni on siis yhtä arvokas, Rekimies korostaa.

– Nyt on tärkeä auttaa kaikkia ehdokkaita kampanjoinnissa.

– Kannattaa olla yhteydessä suoraan ehdokkaisiin ja kysyä, miten voi tukea heidän vaalityötään ja kampanjointiaan.

Rekimies muistuttaa myös siitä, että kotona voi äänestää, mikäli ei fyysisten rajoitteiden vuoksi pääse varsinaisiin äänestyspaikkoihin. Äänestäjän tai hänen valitsemansa muun henkilön pitää ilmoittaa kotiäänestyksen tarpeesta kotipaikkakunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään tiistaina 7. huhtikuuta klo 16.

– Pidetään yhdessä huolta, että kristilliset arvot näkyvät tulevassa eduskunnassa sekä toivottavasti myös hallituksessa ensi vaalikaudellakin. Mitä useampi kansanedustaja, sitä parempi! Rekimies kannustaa auttamaan äänestämään haluavaa pääsemään vaaliuurnille.

– Liikkuvia äänestäjiä eli puoluekantansa kertomattomia on tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Meillä kuten muillakin puolueilla on nyt kaikki mahdollisuudet suureen vaalivoittoon. Ehdokkaiden ja muiden aktiivien vaalityö ratkaisee nyt, että KD on näiden vaalien voittaja!

– Kuskataan autoillamme äänestäjiä viimeistään varsinaisena vaalipäivänä. Vaalisunnuntaina on juhlan tuntua, kun Suomen liput liehuvat saloissa.

Jokainen äänioikeutettu saa kotiinsa ilmoituskortin, jossa on varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikka. Äänestyspaikalle mentäessä pitää mukana olla kuvallinen henkilökortti eli ajokortti, henkilökortti tai passi. Jos tarvitset lisätietoa omasta äänestyspaikasta tai ennakkoäänestyspaikoista, voit soittaa oikeusministeriön maksuttomaan palvelunumeroon: 0800 94770 (suomeksi) ja 0800 94771 (ruotsiksi). Lisätietoja vaaleista on netissä sivustolla www.vaalit.fi, kohdasta ”äänestäjälle”.

Tästä on kyse:

• varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 19.4. • ennakkoäänestys kotimaassa 8.–14. huhtikuuta • ennakkoon voi äänestää missä tahansa Suomen ennakkoäänestyspaikassa • varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää ainoastaan oman paikkakunnan omalla äänestyspaikalla • ilmoittaudu kotiäänestykseen 7.4. mennessä • jokaisesta KD:n ehdokkaasta runsaasti tietoa osoitteessa: www.kd.fi/ehdokkaat

Ylös