KD-kansanedustajaehdokas: ”Ei ihme, että maatalousyrittäjien keski-ikä nousee”

6.4.2015 klo 23:52 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Ei tälle alalle helposti lähde nuoria. Silti en vaihtaisi osaani, sanoo kiteeläinen kansanedustajaehdokas ja täsmälleen keski-ikäinen maatalousyrittäjä Sirpa Suikkanen, 51.

Tilastokeskus on laskenut, että viljelijöiden keski-ikä on noussut 2000-luvun alusta neljällä vuodella. Kaikkien maa- ja metsätalousyrittäjien keski-ikä oli 2013 jo 51 vuotta, kun se vielä vuonna 2000 oli 47 vuotta. Alle 35-vuotiaiden osuus viljelijäväestöstä on laskenut samalla ajanjaksolla 12 prosentista kahdeksaan prosenttiin. STT uutisoi asiasta pääsiäisenä.

Kristillisdemokraattien kiteeläinen kansanedustajaehdokas Sirpa Suikkanen on erikoissairaanhoitaja ja kätilö, mutta myös maatalousyrittäjä. Hän on täsmälleen keski-ikäinen maatalousyrittäjä, siis 51-vuotias.

– En ole perinteinen monennen polven emäntä, vaan tulin alalle vasta kymmenen vuotta sitten, Suikkanen kertoo.

Perheen nuorimmainen meni tuolloin ensimmäiselle luokalle, eikä Kiteen keskustasta kahdeksantoista kilometrin päässä asuvalla lapsella ole koulukuljetusta kotoa asti.

– Ei ole joukkoliikennettä, vaan pelkästään koulukuljetuskyydit. Lumesta lähdetään ja vanhemmat ajavat lapsiaan koulubussille.

Suikkanen siirtyi samaan aikaan päätoimiseksi maatalousyrittäjäksi ja osa-aikapoliitikoksi. Hän on kaupunginvaltuutettu ja toimi aiemmin myös Kristillisdemokraattien Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtajana.

– Pystyn hoitamaan luottamustoimia, kun suunnittelen ajankäyttöni. Kaupallinen taustani auttaa minua tässä yrittäjäntyössä.

Taloudellinen paine on pahin tässä. Tulotasomme on laskenut lähes 10 %. Missään palkansaajajärjestössä ei taatusti annettaisi tapahtua näin.

Pariskunnan hoidettavana on lypsykarjatila, jossa on 25 lypsävää ja 25 hiehoa. Lehmänvasikat kasvatetaan itse hiehoiksi. Kun yhdessä yrittäminen alkoi, perhe investoi. Robottinavettaa ei sentään laitettu, mutta tekniikkaa on kohtuullisesti lypsykiskoineen ja koneineen.

Kiteeläistila on rajan lähellä. Tilan korkealta mäeltä näkee Venäjälle asti.

Tarmo-puoliso aloittaa työt aamukuudelta. Hän ajaa traktorilla rehut pyöröpaaleista ja siirtää ne pienkuormaimella syöttöpaikoille. Sirpan työvuoro alkaa seitsemän aikaan.

– Neuvottelukysymys, hän hymyilee.

– En ihmettele, että yrittäjien keski-ikä nousee. Alalle tulevien pitäisi pyrkiä investoimaan kaiken aikaa, eikä kaikilla riitä rohkeus eivätkä resurssit siihen, kertoo täsmälleen viljelijöiden keski-ikää edustava Suikkanen.

Tukipolitiikka on se, mikä tökkii. Vielä pitäisi saada oma puolue Kristillisdemokraatit innokkaammin ajamaan sen järkeistämistä. Suikkanen on kansanedustajaehdokkaana Savo-Karjalan vaalipiirissä.

– Taloudellinen paine on pahin maatalousyrittämisessä. Työtä tehdään kuitenkin seitsemän päivää viikossa. Työn kuormittavuutta olemme saaneet helpotettua kunnon tekniikalla. Mutta tulotasomme on laskenut noin 8–9 prosenttia. Missään palkansaajajärjestössä ei taatusti annettaisi tapahtua näin.

Suikkanen muistuttaa, että kun maitokiintiöt poistuivat, niin tulotaso mitä todennäköisimmin laskee.

– Tämä vie väistämättä tilojen vähentymiseen. Ajaako Suomi omaa tuotantoaan alas?

Hän taistelee sen puolesta, että tukipaketti muutettaisiin kannustamaan paremmin alkutuotantoa.

– Muun muassa maidontuottajilla, viljantuottajilla ja naudanlihantuottajilla pitäisi olla toinen tukitaso kuin teollista tuotantoa harjoittavilla. Emme ole Euroopan pidemmän kasvukauden maille koskaan kilpailukykyisiä.

– Pahasti on jotain pielessä, kun kulut ovat kaiken alallaoloni ajan nousseet tasaisesti, mutta tulotaso on pysynyt suorana viivana.

 

 

 

 

 

Ylös