”Kehityspoliittisen toimikunnan nelivuotiskausi on turhan lyhyt”

15.4.2015 klo 00:32 Politiikka Kristiina Kunnas

Entä jos Kehityspoliittinen toimikunta olisikin jatkuva organisaatio? – Nyt sen kausi on turhan lyhyt, huomautti Helsingin Diakonissalaitoksen ohjelmakoordinaattori Maija Hyle.

Kehityspoliittisen toimikunnan vuosiraportin julkistustilaisuudessa kuulijat saivat kattavan tietopaketin Suomen kehityspolitiikan nykytilasta.

Tilannearvio julkistettiin ja luovutettiin kehitysministeri Sirpa Paaterolle Smolnassa tiistaina. KPT:n puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen piti avauspuheenvuoron. Vuosiarvion esitteli pääsihteeri Marikki Stocchetti.

Kehitysministeri Sirpa Paatero ei malttanut tyytyä annettuun aikaan vastauspuheenvuorossaan, vaan ylitti sen reippaasti.

–      Meillä ei ole varaa sivuuttaa ajatusta kestävästä kehityksestä, eikä meillä ole varaa sivuuttaa rauhan ja turvallisuuden kysymyksiä, Paatero sanoi.

–      Muistutan meitä siteeraamalla tuttua lausetta: Olemme ensimmäinen sukupolvi, joka voi lopettaa köyhyyden ja viimeinen sukupolvi, joka voi pysäyttää ilmastonmuutoksen, Paatero totesi Kehityspoliittisen toimikunnan vuosiraporttia vastaanottaessaan.

Parituntisesta tilaisuudesta muodostui täyteläinen seminaari. Siinä kuultiin myös kehityspolitiikan toteuttajien terveiset. Niitä toivat Maija Hyle Helsingin Diakonissalaitokselta, Jaakko Kangasniemi Finnfundilta sekä Juha Ruippo MTK:sta.

Suomessa usko on yksityisasia, muualla se on Public Domain.

Tuoreesta raportista kuultiin kommenttipuheenvuorot sekä paneelikeskustelu. Osallistujina olivat KPT:n asiantuntijajäsenet osastopäällikkö Pekka Puustinen ulkoministeriöstä ja ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Annika Lindblom, varapuheenjohtaja Gunvor Kronman ja jäsen, yliopistonlehtori Teppo Eskelinen Itä-Suomen yliopistosta.

Kehityspoliittinen toimikunta työskentelee aina parlamenttikauden kerrallaan ja se muodostetaan puolueiden nimeämistä jäsenistä.

Helsingin Diakonissalaitoksen ohjelmakoordinaattori Maija Hyle antoi arvokasta kritiikkiä toimikunnan pätkäkaudesta. KPT työskentelee ainoastaan parlamenttikauden ajan.

– Kansalaisjärjestöt tekevät sitoutunutta ja pitkäkestoista työtä! Meidän kymmeneen vuoteemme saattaa osua pahimmillaan neljä uutta kehityspoliittista ohjelmaa ja yhteensä 10 eri ministeriä, Hyle totesi.

Hyle toivoi kehitysyhteistyön tekijöille sekä suunnittelijoille uskontolukutaitoa.

–      Kohdemaissamme 85 prosenttia kuuluu johonkin uskontokuntaan. Suomessa usko on yksityisasia, muualla se on Public Domain eli julkista tietoa.

–      Uskonto on läsnä maailmanpolitiikassa. Siksi uskontolukutaidon kouluttaminen on erittäin tärkeää, Maija Hyle muistutti.

Toimikunnan mukaan kehityspolitiikan päätavoitteet  – köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen ja kestävän kehityksen edistäminen –  samoin kuin kehityspolitiikan arvot ja toimintaperiaatteet tarvitsevat nykyistä pysyvämmän perustan.

KPT esittää seuraavan hallituskauden alkuun pääministerin ilmoitusta, joka varmistaa kehityspolitiikan pääelementtien jatkuvuuden ja toimii valmisteluvaiheena mahdolliselle kehitysyhteistyölaille.

– Muutoksen tarkoitus on tehostaa ja terävöittää kehityspoliittista ohjausta ja keskittää se konkreettisten välitavoitteiden, resurssien ja toiminnan painopisteiden linjaamiseen, KPT:n puheenjohtaja, kansanedustaja Jouko Jääskeläinen totesi.

Ylös