Jouko Jääskeläinen: ”Tarvitsisimme kehitysyhteistyölain”

14.4.2015 klo 23:44 Politiikka Kristiina Kunnas

– Kehitysyhteistyö on tienristeyksessä, tunnusti Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen loppuraportin julkistuksessa.

Valtioneuvoston juhlahuoneiston Smolna täyttyi kutsutuista yhteistyökumppaneista sekä median edustajista äärimmilleen, kun Kehityspoliittisen toimikunnan vuosiarvio julkistettiin ja luovutettiin tiistaina kehitysministeri Sirpa Paaterolle.

– Kehitysyhteistyö on tienristeyksessä. Kansalaiset ovat suhtautuneet siihen positiivisesti. Nykyään heitä kiinnostaa yhä enemmän se, miten kehitysyhteistyö vaikuttaa. Tarvitsisimme kehitysyhteistyölain, totesi puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen avatessaan Kehityspoliittisen toimikunnan raportin julkistustilaisuuden.

Hallitusohjelman lupauksesta huolimatta kehitysyhteistyömäärärahat ovat olleet jatkuvasti leikkausten kohteena.

– Nyt hallitusohjelman lupaukset ja kehityspoliittisen ohjelman painopisteet eivät näy yksiselitteisesti kehitysyhteistyörahoituksen kohdentamisessa. Erityisesti yksityissektorille suunnattu tuki ja yhteistyömuotojen kehittäminen ovat jääneet odotettua vaatimattomammalle tasolle, Jouko Jääskeläinen muistutti luovutustilaisuudessa.

KPT:n tiistaina julkistama vuosiraportti pitää huolestuttavana sitä, että hallitusohjelman lupauksesta huolimatta kehitysyhteistyömäärärahat ovat olleet jatkuvasti leikkausten kohteena.

Kritiikki kehitysyhteistyörahoitusta kohtaan on kasvanut, tilaisuudessa myönnettiin. Suurin toive lähtikin sen suuntaan, että rahoitusta edelleen löytyisi, ja että kehitysyhteistyöhön voitaisiin antaa se kauan tavoiteltu 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Kehityspoliittinen toimikunta on parlamentaarinen työryhmä, joka toimii aina eduskuntakauden kerrallaan. Tämän nelivuotiskauden puheenjohtajana on ollut Kristillisdemokraattien vantaalainen kansanedustaja Jouko Jääskeläinen.

 

Ylös