Kaakkois-Suomen vaalikentillä puhutaan nyt arvoista

17.4.2015 klo 17:14 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Palmin kampanja Kaakkois-Suomessa on ollut tiivis ja täynnä sykähdyttäviä kohtaamisia. Niitä syntyi tänäänkin Lappeenrannan Oleksilla.

Kansanedustaja Sari Palmin äänessä on intoa, vaikka takana on neljän vuoden hallituskauden finaali ja sen päälle tiivis kuukauden mittainen kampanjakierros ympäri uutta ja laajaa Kaakkois-Suomen vaalipiiriä.

– Olen erittäin motivoitunut, hän sanoo.

Työ eduskunnassa tuntuu olevan vielä monilta osin kesken: Lasten ja nuorten sekä perheiden asioihin ja toisaalta turvallisuus- ja puolutusasioihin erikoistunut kansanedustaja on ehtinyt kokea niin oppositiotyöskentelyn kuin hallitusvastuunkin. Palm on erikoistumisellaan ehtinyt luoda vahvan verkoston muidenkin puolueiden kansanedustajien kesken.

Politiikassa pitää aina palata lähelle kotia ja perhettä, koska siellä se hyvinvointi luodaan. Perhe, koti ja kotiseutu on hoidettava ensin hyvin

Kun Palmilta kysyy, miksi hänet kannattaa äänestää jatkoon, vastaus on yksiselitteinen:

– Anna hyvän työn jatkua! Lupaan edelleen tehdä työni niin hyvin kuin osaan, hän sanoo.

Palm korostaa, että kansanedustaja on ennen kaikkea palvelutehtävässä, ei kaapin päällä.

Erityisopettajan taustan omaava Palm on pitänyt kiinni periaatteistaan kodin, perheen ja koulun puolustamisessa. Kouvolalaiskansanedustaja on ollut eurokriittinen, joka mielellään korjaisi  politiikkaa ja poliitikkoja liian usein vaivaavan ”mittakaava-ongelman.”

– Se tarkoittaa, että politiikassa pitää aina palata lähelle kotia ja perhettä, koska siellä se hyvinvointi luodaan. Perhe, koti ja kotiseutu on hoidettava ensin hyvin, hän sanoo.

Palmin mukaan lähiarjen sujuvuuteen ei olla vaalikentillä kovinkaan tyytyväisiä. Monella on tiukkaa, vanhusten kotihoidon puutteet ovat käyneet ilmeisiksi. Koulu ja perhekin on haastettuna.

– Niiden kysymysten rinnalle ovat nousseet yhä vahvemmin arvot, Palm sanoo.

Hänen mukaansa arvoista ja moraalisista näkemyksistä tullaan vaaliteltoilla ottamaan yhä tarkemmin selvää.

– Ihmiset haluavat nyt varmistaa minunkin kantani, vaikka todennäköisesti tietävätkin sen ja muidenkin Kristillisdemokraattien kansanedustajien kannat arvokysymyksiin. Nyt niistä kuitenkin halutaan puhua selvästi enemmän kuin vaikkapa neljä vuotta sitten, Palm kertoo.

Tiettyä arvotakuutakin peräänkuulutetaan: Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä oli tällä kaudella ainoa ryhmä, joka kaikki edustajat ovat olleet perinteisen avioliittolain kannalla.

Tällä kaudella Palmin toinen vahva osaamisalue, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, on noussut kuumaksi aiheeksi. Palm on järjestänyt aiheesta seminaareja ja keskustelutilaisuuksia, sillä hän on huomannut, että aihe on polttava ja puhuttaa ihmisiä. Ulkoinen turvallisuus huolettaa monia tänä päivänä.

– Meillä Kaakkois-Suomessa Venäjältä tuleva paine on aina koettu herkemmin. Kysymys on ajankohtaisempi kuin aikoihin.

Palmin ase uhkakuvia vastaan on ollut tiedon jakaminen. Siksi seminaareja ja turvallisuusiltoja on ollut tärkeä järjestää.

– Ihmisten tarve puhua aiheesta on konkreettinen, kysymyksille ja pohdinnoille on varattava paljon tilaa, hän sanoo.

Missään tapauksessa Palm ei kannata asioilla mässäilyä tai niiden paisuttelua. Maltti on puolustus- ja turvallisuusasioissa valttia.

– Me poliitikotkaan emme voi flirttailla tällaisten asioiden kanssa ja puhua puolihuolimattomasti asioista, jotka saattavat vain lietsoa lisää pelkoa ja turvattomuutta.

Hänen mukaansa sekä sisäisen että ulkoisen turvallisuuden vahvistamiseksi on olemassa lääkkeitä, jotka kannattaa ottaa käyttöön. Hän ottaa esimerkiksi sisäministeri Päivi Räsäsen esiinnostamat terrorismia ehkäisevät toimet. Maanpuolustuskykyä on vahvistettava jatkossa määrätietoisemmin.

Koko 2000-luku on ollut Palmin kotiseudulle Kymenlaaksolle kylmää kyytiä. Perinteinen savupiipputeollisuus on ollut vaikeuksissa eikä kuljetusalakaan ole vetänyt entiseen malliin. Kouvola on tuttu rautatieläisistään, Kotka satamistaan.  Nyt seudun elinkeinoelämään tarvittaisiin  sitä samaa yrittäjähenkeä, jota on ollut esimerkiksi Pohjanmaalla.

– Meidän on luotava uudelleen maa täällä Kymenlaaksossa. Tarvitaan aivan uudenlaista yrittäjyyttä ja innovaatioita kuin mihin on perinteisesti totuttu.

Palmin mukaan ilahduttavaa on, että Kymenlaaksoonkin on noussut peliteollisuutta, josta osa hyödyttää hyvinvointi- ja terveyspalvelujakin.

Savitaipaleella, Lappeenrannassa ja Taavetissa tänään kampanjoinut Palm on vielä huomenna lauantaina 18.4. tavattavissa Kouvolan kävelykadulla Manskilla KD:n lettuteltalla klo 10-12.

– Tervetuloa tapaamaan ja jututtamaan, hän sanoo.

Sari Palm

Ikä: 48

Kotipaikka:Kouvola

Perhe: Aviomies Panu ja kolme aikuista lasta. Kaksi Havannan koiraa, Love ja Lilla.

Koulutus: Kasvatustieteen maisteri

Työ: luokanopettaja, erityisopettaja, kansanedustaja vuodesta 2007

Luottamustehtävät: Valtakunnallisen työpajayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2012.

 

Ylös