”Ilman 6+6-strategiaa KD:lle olisi käynyt kehnommin”

20.4.2015 klo 13:57 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien tulos suli kaikkialla muualla paitsi Savo-Karjalassa. Eniten takkiin tuli 6+6-strategian mukaisissa haastajapiireissä, Satakunnassa, Keski-Suomessa sekä etukäteen vahvassa Kaakkois-Suomessa.

Kristillisdemokraattien ilonaiheet vaalien tulosiltana ja sen jälkimainingeissa liittyvät vahvasti Savo-Karjalan vaalipiirin huikeaan menestykseen. Alunperin mahdottomalta vaikuttaneen tehtävän suorittajaksi saatiin europarlamentista viime kesänä Lapinlahdelle kotiutunut Sari Essayah, joka meni ryminällä läpi. Essayah’n äänipotti, yli 11 000 ääntä, on vaalipiirin kovin ja koko eduskuntavaalien15. kovin. Essayah on suosioineen puoluejohtajatasoa.

– Olimme täpärällä lähes jokaisessa kuudessa etukäteen meille vahvassa piirissä

Savo-Karjala olikin ainut vaalipiiri, joka Essayah’n järjestämän KD-jytkyn vuoksi nosti kannatustaan viime eduskuntavaaleista. Kannatus kasvoi viime eduskuntavaalien 3,4 prosentista 6,2:een. Muissa piireissä nähtiin joko lievää (Pirkanmaa ja Uusimaa) tai suurempaa laskua (Keski-Suomi, Kaakkois-Suomi ja Satakunta). Lopulta KD:n valtakunnallinen kannatus laski jopa YLE:n ennusteesta ja oli 3,5 prosenttia (-0,5). Sillä heltisi viisi edustajapaikkaa.

Raskain pettymys liittyy Kaakkois-Suomen vaalipiiriin, josta KD menetti kovalla tiimityöllä aikanaan hankitun kansanedustajapaikan. Kaksi kautta kansanedustajana vaikuttanut Kymen Sari Palm tippui ja puolueen kannatuskin laski roimasti.

Puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo, että Kaakkois-Suomen täpärä tilanne oli etukäteen selvillä ja puolue satsasi piiriin erityisesti aivan vaalien loppusuoralle saakka. Se ei kuitenkaan riittänyt. Kilpailu uudessa vaalipiirissä oli kovaa.

Räsänen joutui jännittämään lopulta myös Uudenmaan vaalituloksen valmistumista aivan kalkkiviivoille. KD:n yksi paikka Suomen väkirikkaimmasta piiristä saatiin kotiutettua lopulta espoolaiselle Antero Laukkaselle hiuksen hienosti. Myös Räsäsen vaalipiirissä Hämeessä KD:n kannatus laski edellisistä vaaleista, vaikka Räsäsen oma äänimäärä hieman kasvoikin.

Puoluesihteeri Asmo Maanselälle kannatuksen lasku Uudellamaalla oli yllätys, sillä piirissä kansanedustajuudesta kilpailtiin kovaa ja ehdokkaat tekivät valtavan työn. Jotakin tapahtui myös ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän välissä. KD:n ennakkoon keräämät äänet (4,1) sulivat 3,5 prosentin lopputulokseksi vaalipäivänä. Itse vaalipäivänä KD:n tulos on siis jäänyt varsin laihaksi. Perussuomalaiset kahmivat sen sijaan vaalipäivänä muhkean potin.

– Näyttää siltä, että jäimme Keskustan ja perussuomalaisten jyräämiksi vaalipäivänä, Maanselkä myöntää.

Puoluesihteeri kuitenkin puolustaa valittua 6+6-strategiaa, sillä ilman sitä tulos olisi ollut ”vieläkin kehnompi.”

– Olimme täpärällä lähes jokaisessa kuudessa etukäteen meille vahvassa piirissä, Maanselkä muistuttaa.

– Hallitukseen tuskin on nyt asiaa, Maanselkä myöntää.

Hänen mukaansa saattaa olla Kristillisdemokraattien tulevaisuuden kannalta hyväkin, että ”annetaan nyt muiden kantaa vastuuta.”

– Hallitusvastuu painoi meitä, se on selvä. Kauden loppuhuipennus oli hallituspuolueiden kesken niin kauheaa teatteria, ettei siitä voinut hyvää kuvaa kenellekään jäädä, Maanselkä arvioi.

Hänen mukaansa jytkynsä uusineiden Perussuomalaisten sen sijaan on nyt jo melkein pakko mennä hallitukseen ja näyttää mihin kykenevät.

Ylös