Hetemäki STT:lle: ”Matalaan korkotasoon ei pidä tuudittautua”

21.4.2015 klo 17:04 Politiikka Kristiina Kunnas

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki totesi STT:lle tiistaina, että velkaantumiseen on ehkä turruttu.

STT uutisoi tiistaina, että Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki avasivat Suomen Pankin Rahamuseon Yhteinen velkamme -näyttelyn.

Ei pidä tuudittautua siihen, että tämä korkotaso pysyisi.

STT:n mukaan sekä Liikanen että Hetemäki varoittavat tuudittautumisesta nykyiseen korkotasoon.

Liikasen ja Hetemäen mielestä matala korkotaso voi houkutella suhtautumaan liian huolettomasti valtion velkaantumiseen.

– Ei pidä tuudittautua siihen, että tämä korkotaso pysyisi. Historiasta voidaan todeta, että tilanteet voivat muuttua nopeastikin, Hetemäki sanoi STT:lle.

Hetemäen mukaan seuraavan hallituksen talouspolitiikan keskiössä pitää olla kasvu ja julkisen talouden vahvistaminen. Hänen mukaansa taloustilanteen vaikeus on kyllä tavoittanut poliitikot, muttei välttämättä suurta yleisöä. Valtionlainojen ja tavallisten asuntolainojen matalat korot ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, ettei tilannetta koeta samoin kuin 90-luvulla.

– Tähän velkaantumiskehitykseen on ehkä turruttu, Hetemäki sanoi STT:lle.

Liikanen puolestaan muistutti, että Suomen talouskasvu saattaa Suomen Pankin ennusteiden mukaan jäädä pidemmällä aikavälillä keskimäärin vain prosentin tuntumaan. Tämä tarkoittaa, että leikkauksia ja kipeitä talouspäätöksiä tarvitaan edelleen.

STT kertoo, että Liikasen mielestä vaalikoneissa pitäisikin kysyä ehdokkailta asioiden kannattamisen tai vastustaminen lisäksi valmiudesta muuttaa mielipidettä olosuhteiden muuttuessa.

– Vaalikoneissa pitäisi myös kysyä, oletteko valmiita tekemään vaikeita ja kipeitä päätöksiä, vaikka yleinen mielipide olisi niitä vastaan, Liikanen sanoo.

Ylös