Sari Essayah’n paluu eduskuntaan on vaalien ilonaihe

20.4.2015 klo 16:34 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Jos paikkoja menetetään, se on vaalitappio, eikä mikään torjuntavoitto.

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne sanoitti ääneen ajatukset, joita moni kristillisdemokraatti koki vaali-iltana.

Raskasta hallitusvastuuta kamaliksi todettujen neljän taantumavuoden aikana kantanut Kristillisdemokraatit menetti ääniä ja prosenttiosuuksiaan kaikissa vaalipiireissä, yhtä lukuunottamatta.

Meneekö Kristillisdemokraattien puoluejohto vaihtoon elokuun puoluekokouksessa Savonlinnassa?

Viisi paikkaa tuli, osa niistä melko pienellä marginaalilla. Surullisinta oli Kaakkois-Suomen yhdistyneen vaalipiirin paikan menetys. Kouvolan kansanedustaja Sari Palm sekä varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikonen Savonlinnasta tekivät aktiivisen kampanjan, mutta ehdokasjoukon saavuttamat äänet eivät aivan riittäneet paikkaan. Sari Palm jäi niukasti ulos.

Kristillisdemokraatit koki vaalitappion, vaikka äänestäjät pelastivatkin sille viisi edustajanpaikkaa. Eduskunnassa jatkavat Hämeen Päivi Räsänen sekä Vaasan Peter Östman. Kaksi kokenutta kansanedustajaa jäi vaalipiirissään kakkoseksi, kun Antero Laukkanen ohitti Uudellamaalla Jouko Jääskeläisen ja Sari Tanus Pirkallamaalla niukasti Leena Rauhalan.

Vaalien suurin ilonaihe Kristillisdemokraateille on Sari Essayah’n paluu kotimaan politiikkaan. Savo-Karjalan suuren ja yhdistyneen vaalipiirin ääniharava sai lähes 11 200 henkilökohtaista ääntä. Essayah istui eduskunnassa 2003–2007 ja Euroopan parlamentissa 2009–2014.

Revanssihenki äänestäjien keskuudessa halusi paikata viime kevään pettymyksen. Silloin  eurovaalien äänikuningatar Essayah sai yli 61 000 ääntä, mutta jäi niistä huolimatta rannalle, eikä pystynyt uusimaan paikkaansa.

Puolue koki eduskuntavaaleissa tappion mutta sai eduskuntaryhmän iloiseksi bonukseksi Sari Essayah’n poliittisen kokemuksen ja henkilökohtaisen karisman.

Mielenkiintoa politiikan kevääseen tuo hallitusneuvottelujen eteneminen.

Kiintoisaa seurattavaa on myös Kristillisdemokraattien toipuminen vaalitappiosta. Kuinka kivuliaasti se käy?

Meneekö Kristillisdemokraattien puoluejohto vaihtoon elokuun puoluekokouksessa Savonlinnassa? Löytyykö lääkkeitä kannatuksen nostamiseen?

 

 

 

 

 

Ylös