Sipilä törmäsi seinään nimeltä Perussuomalaiset

2.5.2015 klo 13:49 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Vaalien tulosiltana kaksi viikkoa sitten hallituksen muodostaminen näytti helpolta tehtävältä. Kolme suurta ja se on siinä. Tietenkin voittaja-Keskusta ja toisena Perussuomalaiset. Kolmantena pyöränä joko Kokoomus tai Sosialidemokraatit.

Kokoomus sai vaaleissa ääniä perussuomalaisia enemmän mutta joutui nielemään ylpeytensä ja hyväksymään pronssitilan vaalien tulosjärjestyksessä. Demarit kärsi kitkerämmän tappion, mutta puolueen mukaanotto hallitukseen saattaisi pitää ay-liikkeen hiljaisena.

Vapunaattona eduskuntapuolueet antoivat hallitustunnustelijalle vastauksensa hallitusneuvottelukysymyksiin.

Sipilää marinoidaan nyt liemessä, joka raakakypsyttää hänen melko ohutta poliitikon kokemustaan pika-ajassa.

Oli Sipilän vuoro törmätä betoniseinään nimeltä Perussuomalaiset. Alustavien kahdenkeskisten keskustelujan jälkeen suhtautumiset olivatkin muuttuneet ihan erinäköisiksi maahanmuuttoasioissa ja veroissa, leikkauslistakin kutistunut olemattomaksi. Tuore pääministerikandidaatti ja hallitustunnustelija tyrmistyi.

Pelaako Perussuomalaiset upporikasta ja rutiköyhää, kuten viime hallitusneuvotteluissa neljä vuotta sitten? Vai säikytteleekö hallitustunnustelijaa paremman yhteisen dialogin toivossa? Tämä  nähdään tulevalla viikolla.

Sipilää marinoidaan nyt liemessä, joka raakakypsyttää hänen melko ohutta poliitikon kokemustaan pika-ajassa.

Keskustapoliitikkoja on nyt niin paljon sekä eduskunnassa että vapailla markkinoilla, että Sipilällä on ollut mahdollisuus turvata selustansa ja sivustansa kokemuksella sekä eksperteillä eri politiikan aloilta.

Sipilä on todennut aikovansa johtaa valtioneuvostoa kuin liikeyritystä. Hänellä onkin näyttöä menestyksestä bisneksessä.

Mutta kun kuunteli puhemies Sipilän puhetta valtiopäivien avajaisissa, jäi hänen joistakin sanoistaan karvas jälkimaku hallituksessa olleille. Kristillisdemokraatit kantoi hankalien taantuma- ja lamavuosien hallitusvastuuta esimerkillisesti koko vaalikauden ajan. Sisäministeri Päivi Räsänen toteutti ministeriönsä kanssa hallinnonalansa suuret rakennemuutokset ja pysyi säästötavoitteissa.

Kuitenkin Sipilä suhtautui tulevaan hallitukseensa kuin vasta hän ja vasta uusi hallitus ymmärtäisivät tilanteen vakavuuden. Hän muistutti, että Suomi tarvitsee yhteistyötä, vastuullisuutta ja rohkeutta uudistua. Hän vaati, että isänmaan etu on nyt yksinkertaisesti laitettava oman edun edelle. Tämä särähti Kristillisdemokraattien korvaan, jotka ovat tehneet yhteistyötä tähänkin asti, olleet sekä vastuullisia että tarpeeksi rohkeita uudistuksiin.

Kristillisdemokraatit ei asettanut hallitustyöskentelylle kynnyskysymyksiä. Tiistaina Sipilä aloittaa lähemmät keskustelut eri puolueiden kanssa.

Ketkä hallitukseen lopulta päätyvät? On mielenkiintoista seurata, kuinka helppoja tai hankalia näistä keskusteluista tässä haastavassa taloudellisessa ja turvallisuuspoliittisessa tilanteessa tulee.

 

Ylös