Ruotsin Kristillisdemokraatit sai 27-vuotiaan puheenjohtajan

28.4.2015 klo 21:16 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Ruotsin Kristillisdemokraatit valitsivat lauantaina uuden puheenjohtajan. Yksimielisesti valittu tuore puheenjohtaja on kunnallisneuvos Ebba Busch Thor, 27, Uppsalasta.

Yksimielisesti Ruotsin Kristillisdemokraattien uudeksi puheenjohtajaksi Ebba Busch Thor seuraa tehtävässään 11 vuotta puheenjohtajana toiminutta Göran Hägglundia.

Busch Thor oli täynnä kiitollisuutta valintansa jälkeen.

– Tämä tuntuu mahtavalta ja suurenmoiselta. Olen kiitollinen luottamuksestanne ja odotan innolla sitä, että saan johtaa Kristillisdemokraatteja ja vahvistaa Ruotsin kristillisdemokratiaa.

Busch Thor tuntee itsensä sekä norjalaiseksi että ruotsalaiseksi. Hänen isänsä on norjalainen.

Hän tuli viime vuoden eurovaaleissa toiseksi Euroopan Parlamenttiin valitun Lars Adaktussonin jälkeen. Göran Hägglund ilmoitti alkuvuodesta eroavansa Kristillisdemokraattien puheenjohtajan tehtävästä. Ebba Busch Thor asettui puheenjohtajakandidaatiksi maaliskuussa.

Ruotsi on tilanteessa, jossa sen on vahvistettava asevoimiaan.

Tuore puheenjohtaja Ebba Busch Thor on 27-vuotias kunnallisneuvos eli kunnanhallituksen työntekijä Uppsalasta. Hän on työskennellyt pitkään Uppsalan kunnassa. Hän on viimeisillään raskaana ja saa miehensä Niklasin kanssa perheen esikoisen vajaan kuukauden kuluessa.

Busch Thor kertoi valintansa jälkeen aikovansa olla aluksi lyhyen aikaa vanhempainvapaalla. Pidempään vanhempainvapaalla on hänen aviomiehensä. Lapsen isä Niklas Thor on uppsalalaisen IK Sirius -jalkapalloseuran keskikenttäpelaaja sekä joukkueen kapteeni, joka myös opiskelee insinööriksi Tukholman Kuninkaallisessa Teknillisessä Korkeakoulussa.

Tuore puheenjohtaja puhui pitkään pakolaisongelmasta Välimerellä ja Isisin terrorista Lähi-idässä.  Hän muistutti valtavasta haasteesta, jonka kanssa Ruotsi painii yrittäessään kotouttaa ja työllistää maahanmuuttajat.

Hän nosti esiin myös Venäjän aggressiivisen käytöksen.

– Ruotsi on tilanteessa, jossa sen on vahvistettava asevoimiaan. Meidän on suojeltava rajojamme ja demokratiaamme. Emme myöskään voi pettää Baltian valtioita, naapureitamme, kuten niille kävi vuonna 1940.

Busch Thor on herättänyt ristiriitaisia näkemyksiä erottumalla adoptio-kysymyksessä puolueensa linjasta. Hän sallisi adoption myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Valintansa jälkeisessä puheessa hän muistutti puolueväkeään keskeisistä arvoista.

– Kristillisdemokratia yhdistää uskon ihmisten itsemääräämisoikeuteen vastuuseen lähimmäisestä. Politiikan tärkein tehtävä on tukea ihmisiä, ei painostaa heitä.

 

Ylös