Sipilä tapaa KD:n eduskuntaryhmän huomenna

4.5.2015 klo 13:43 Politiikka Samuli Rissanen

Tänään kahdenvälisiä neuvotteluja käydään Juha Sipilän ja vaaleissa kakkostilan ottaneiden perussuomalaisten kesken.

Hallitustunnustelija Juha Sipilä kertoi tänä aamuna hallitustunnustelujen tämän viikon aikatauluista. Sipilän mukaan tavoitteena on, että hallituspohja on selvillä torstai-iltana. Hallitusneuvottelut voisivat alkaa perjantaina 8. toukokuuta.

En usko, että meidän ohjelmamme tai linjauksemme ovat mikään este hallitusyhteistyölle. Pikemminkin kysymys on siitä, mikä on tuleva hallituspohja

Huomenna iltapäivällä Sipilä tapaa yksitellen kaikki eduskuntaryhmät.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kertoo, että Sipilä tapaa ryhmät suuruusjärjestyksessä. Kristillisdemokraattien vuoro on siten viimeisenä. Hän uskoo, että tapaamisen yhteydessä kuullaan lisää tunnustelujen etenemisestä ja on mahdollista, että lisäkysymyksiäkin tulee hallitustunnusteluja jo pohjustaneiden 15 laajan aiheen lisäksi. Kristillisdemokraattien vastaukset ovat kuitenkin Östmanin mukaan hyvin linjassa Keskustan kanssa.

– En usko, että meidän ohjelmamme tai linjauksemme ovat mikään este hallitusyhteistyölle, pikemminkin kysymys on siitä, mikä on tuleva hallituspohja.

Östmanin mukaan paljon on kiinni siitä, miten Sipilän neuvottelut perussuomalaisten kanssa sujuvat ja mahtuvatko puolueet keskenään samaan hallitukseen.

Sipilä käy parhaillaan keskusteluja perussuomalaisten kanssa. Hän yllättyi perussuomalaisten vastauksista hallitusneuvotteluja pohjustaviin kysymyksiin. Keskustan ja perussuomalaisten välillä on Sipilän mukaan merkittäviä näkemyseroja ainakin säästöjen, maahanmuuttopolitiikan ja EU-politiikan osalta.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen puolestaan korostaa, että kokoonpanosta riippumatta uudella hallituksella on ankarat näkymät edessään. Valtionvarainministeriön tilannekuva julkisen talouden sopeutustarpeesta on hänen mukaansa luotettavin nyt saatavilla oleva arvio. Räsäsen mukaan edessä on usean miljardin sopeutustoimet, jotka ulottuvat myös seuraavalle hallituskaudelle.

Hallitustunnustelujen ohella Sipilä käy neuvotteluja työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimuksesta. Sipilän on määrä tavata työmarkkinaosapuolet tänä iltana Helsingissä. Östman pitää yhteiskuntasopimusta erittäin tärkeänä ja toivoo, että neuvotteluissa saataisiin aikaan konkreettinen sopimus.

 

Ylös