Yrityksen perustamisessa vallalla varovaisuus

4.5.2015 klo 11:33 Kotimaa

Yritysten perustaminen Suomessa on ollut laskussa viimeiset neljä vuotta, ilmenee Patentti- ja rekisterihallituksen tilastosta.

 Vaikka perustettavien yritysten määrä on laskenut, on yrittäjiksi aikovien määrä silti säilynyt lähes ennallaan edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Eli siinä missä perustettujen yritysten osalta pudotusta vuoteen 2014 on 11 prosenttia, lähes 5000 yrittäjäehdokkaan määrä samalla ensimmäisellä vuosineljänneksellä laski vain hieman alle kolme prosenttia.

–Tämä osoittaa , että yritysideoiden elinkelpoisuutta selvitellään nyt entistä perusteellisemmin, toteaa toimitusjohtaja Jari Jokilampi Suomen Uusyrityskeskukset ry:stä.

Uudet yritykset ovat kipeästi kaivattuja Suomen nykyisessä taloustilanteessa. Vuosina 2009-2013 uusyrityskeskusten avulla perustetuista firmoista 82,5 prosenttia toimii yhä.

Tuore tutkimus osoittaa uusyrityskeskuksen kautta syntyneen uuden yrityksen maksavan yhteiskunnalle alle 800 euroa. Työtön henkilö taas kuluttaa yhteiskunnan varoja vuosittain yli 20 000 euroa.

Uusien yritysten vaikutukset näkyvät niiden kerryttäminä verotuloina, ostovoiman lisäyksenä sekä säästyneinä työttömyyskorvauksina.

Myös starttirahaa varten työvoimaviranomaisille annettujen lausuntojen määrä viime vuoteen verrattuna laski kuusi prosenttia uusyrityskeskuksissa. Sen sijaan Finnveralle annettiin rahoituslausuntoja edellisvuotta enemmän, yhteensä 279. Vastaava luku viime vuonna oli 259.

Suomen Uusyrityskeskukset ry. on yksityisen ja julkisen sektorin yhteinen järjestö, jonka perustaja- ja taustayhteisöt edustavat laajasti koko yhteiskuntaa. Toiminta on elinkeinoelämävetoista. Uusyrityskeskusverkosto tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista neuvontaayritystoimintaa suunnitteleville ja aloittaville yrittäjille.

Ylös