Keskusta ja perussuomalaiset muodostavat todennäköisesti hallituksen ytimen

5.5.2015 klo 10:08 Politiikka Samuli Rissanen

Politiikan toimittajat ovat arvioineet kilvan aamun aikana hallituksen muodostamiseen liittyvää pudotuspeliä.

Hallitustunnusteluja pohtivat YLE:n aamu-tv:ssä tänään (5.5) politiikan toimittajat Pekka Ervasti, Marko Junkkari ja Kirsi Turkki. Heidän mukaansa eilisten neuvottelujen jälkeen näyttää todennäköiseltä, että Keskusta ja perussuomalaiset ovat hallituksen ytimessä. Apupuolueena on SDP tai kokoomus.

Eduskuntaryhmien jäsenet eivät ole kokonaisuudessaan paikalla, vaan hallitustunnustelija tapaa ryhmissä kolme henkilöä. Kristillisdemokraateista paikalla ovat ainakin puheenjohtaja Päivi Räsänen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman

Pienistä puolueista Rkp:lla on edelleen mahdollisuuksia hallitukseen, koska se on Keskustalle lojaali ja ongelmaton kumppani.

– Rkp:n mahdollinen mukanaolo hallituksessa antaisi Pohjoismaille positiivisen viestin, sillä niissä on epäilyksiä perussuomalaisia kohtaan, Helsingin Sanomien politiikan ja talouden esimies Marko Junkkari arvioi.

Hallitustunnustelija Juha Sipilä on kommentoinut niukasti SDP:n tai kokoomuksen mahdollista roolia. Niin Sipilä kuin puolueet ovat sanoneet, ettei ole mahdollista, että demarit ja kokoomus olisivat samassa hallituksessa. Sipilän on mietittävä, kumpi puolueista on pahempi oppositiossa.

YLE:n haastatteleman politiikan tutkijan Erkka Railon mielestä tulevaa hallituspohjaa ei voi vielä päätellä Sipilän maanantaisen ilmoituksen perusteella. Koko päivän perussuomalaisten kanssa neuvotellut Sipilä ilmoitti illansuussa, ettei perussuomalaisten osallistumiselle jatkoneuvotteluihin ole enää estettä. Railo piti kuitenkin todennäköisempänä vaihtoehtona, että perussuomalaiset ovat mukana tulevassa hallituksessa.

Aamun Helsingin Sanomat (5.5.) listaa mahdolliset hallituskokoonpanot ja toteaa, että Keskustan, perussuomalaisten ja Sdp:n yhteistyö näyttää nyt todennäköisemmältä kuin eduskuntavaalien jälkeisellä viikolla.

Tänään hallitustunnustelija tapaa kaikkien eduskuntaryhmien edustajat täysistunnon jälkeen klo 16 alkaen. Jokaiselle eduskuntaryhmälle on varattu aikaa puoli tuntia. Kristillisdemokraattien ryhmään Sipilä saapuu viimeisimpänä ennen kello kahdeksaa illalla.

Eduskuntaryhmien jäsenet eivät ole kokonaisuudessaan paikalla, vaan hallitustunnustelija tapaa ryhmissä kolme henkilöä. Kristillisdemokraateista paikalla ovat ainakin puheenjohtaja Päivi Räsänen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Östman arveli eilen KD-lehdelle, että tapaamisessa kuullaan hallitustunnustelujen etenemisestä ja saadaan mahdollisia jatkokysymyksiä jo vastattujen lisäksi.

Kristillisdemokraattien mahdollisuuksia hallitusvastuuseen syö kuitenkin tappiollinen vaalitulos. Ohjelman ja tavoitteiden osalta näkemykset ovat yhtenäiset Keskustan kanssa.

 

Ylös