Anne Pohtamo avaa Miss Universum 1975 -näyttelyn tänään Tamminiemessä

7.5.2015 klo 15:24 Kotimaa Kristiina Kunnas

Anne Pohtamo-Hietanen kruunattiin maailmankaikkeuden kauneimmaksi 19. heinäkuuta 1975 El Salvadorissa. Tamminiemen museossa Helsingissä juhlistetaan merkkivuotta Miss Universum 1975 -näyttelyllä.

Anne Pohtamo kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 1975. Miss Universumin titteli teki hänestä kertaheitolla superjulkkiksen.

Menestyneestä kaunottaresta tuli malli ja yrittäjä, juontaja, tyylikonsultti ja neljän lapsen äiti – ja yksi Suomen seuratuimmista julkisuuden henkilöistä. Uskoontulon jälkeen 1992 hän on toiminut evankelistana jo yli parinkymmenen vuoden ajan. Tämän lisäksi hän on ollut myös kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettuna sekä varavaltuutettuna Kauniaisissa sekä eduskuntavaaliehdokkaana Helsingissä 2007.

Viime vuonna Suomen Kansallismuseo hankki kokoelmiinsa kokonaisuuden, johon kuuluu Anne Pohtamo-Hietasen asuja sekä koruja, joista osa on lahjoja, osa Miss Universumin omia ostoksia.

Asuja on yhteensä 77, ja nähtäväksi jää, milloin Kansallismuseo rakentaa niistä kokonaisen näyttelyn.

Minussa on keräilijän vikaa, mikä kyllä on rasittanut säilytystilojamme ja aviomiestäni.

Presidentti Urho Kekkosen kotina lähes 30 vuoden ajan toimineessa Tamminiemessä avautuu perjantaina 8. toukokuuta yleisölle näyttely Miss Universum 1975.

Tamminiemen museoon mahtuu näytteille 12 asua, joihin kuuluvat Anne Pohtamon Miss Suomen finaalipuku, Miss Universumin semifinaali- ja finaali-iltapuvut sekä kruununluovutus-puku. Yleisö pääsee näkemään myös koruja sekä Miss Universumin valtikan, kruunun ja pokaalin. Näytteillä on myös asu, jossa Pohtamo juhli itsenäisyyspäivän vastaanottoa presidentinlinnassa 1975.

– Olin niin jännittynyt, etten muista, sanoiko presidentti Kekkonen minulle kätellessämme mitään, Pohtamo-Hietanen kertoo.

Miten ihmeessä nämä asut ovat säilyneet kaikkien näiden vuosien ajan?

– Olen aina ollut kiinnostunut muodista, vaatteista ja tyylitajusta. Minussa on keräilijän vikaa, mikä kyllä on rasittanut säilytystilojamme ja aviomiestäni, Pohtamo-Hietanen sanoo KD-verkkolehdelle.

– Ihailin äitiäni pikkutyttönä. Hän osasi pukeutua joka tilanteeseen oikein. Tyylitaju on tärkeä. Olen iloinen, että olen saanut olla tyylin ja muodin kanssa tekemisissä.

– Silti elämäni tärkeimmät asiat ovat perhe ja usko. Perheeseeni kuuluu aviomieheni ja neljä aikuista lastani omine kumppaneineen. Olen kiitollinen kun olen äiti, olen voinut antaa ja saada rakkautta.

– Olen saanut toteuttaa naiseutta monin tavoin, yksityisyrittäjänä, mallina, mannekiinina ja yli 20 vuotta evankelistana uskoontuloni jälkeen.

Medialle näyttelyn pressitilaisuudessa puhunut Pohtamo-Hietanen todisti uskostaan.

– Olen saanut kertoa ilosanomaa suomalaisille. Että Jumala rakastaa teitä ja Jeesuksessa teillä on pelastus.

Anne Pohtamo-Hietanen avaa näyttelynsä tänään torstaina 7. toukokuuta kutsuvieraille. Yleisö on tervetullut perjantaista lähtien Tamminiemeen Urho Kekkosen museoon, jossa voi aistia 1970-luvun henkeä. Etykistä on 40 vuotta, samoin Miss Universum -voitosta. Anne Pohtamo-Hietanen juhlii omia 60-vuotispäiviään elokuussa.

Yleisö pääsee tapaamaan Anne Pohtamo-Hietasta museossa avajaispäivänä 8. toukokuuta klo 11–14 sekä 19. heinäkuuta, jolloin hän opastaa näyttelyn klo 12 ja klo 14. Myös sunnuntaina 6. syyskuuta on mahdollista tavata Miss Universum 1975, jolloin hän samaten opastaa näyttelyn klo 12 ja 14. Mainittuina päivinä näyttelyjulkaisua on mahdollisuus ostaa signeerauksella varustettuna.

Miss Universum 1975, Tamminiemi, 8.5.–31.12.2015. Seurasaarentie 15, Helsinki. Avoinna ke-su 11–17, suljettu juhannuksena 19.6.

 

Ylös